Nioz-onderzoek bevestigt de oorzaak van het roze meertje Wagejot op Texel. Onder de microscoop is de alg Oxyrrhis marina in actie te zien

Onder de microscoop in het Nioz-lab is de alg Oxyrrhis marina duidelijk te zien als bewegende ronde vormen.

Onder de microscoop in het Nioz-lab is de alg Oxyrrhis marina duidelijk te zien als bewegende ronde vormen.© Foto Nioz

Anja Roubos
’t Horntje

Nioz-onderzoeker Louis Peperzak heeft in het laboratorium vastgesteld dat de roze verkleuring van het Wagejot op Texel inderdaad is veroorzaakt door de alg Oxyrrhis marina.

Peperzak vermoedde dit afgelopen donderdag al omdat deze alg de eerste keer dat het waddenmeertje verkleurde, vijf jaar geleden, hier ook verantwoordelijk voor was. Toen was het water in het natuurgebied knalroze, dit keer neigde het naar oranje.

Medewerkers van Ecomare konden niet met zekerheid vaststellen dat het om de Oxyrrhis marina ging en brachten een watermonster naar het Nioz. Daar was in het lab onder de microscoop de alg Oxyrrhis marina duidelijk te zien als bewegende ronde vormen. De alg is niet giftig en ongevaarlijk voor mensen en dieren.

Al snel na het bekend worden van de verkleuring stroomden nieuwsgierigen toe. Net als vijf jaar geleden was een dag later van het bijzondere verschijnsel nog maar weinig meer te zien.

De oranjeroze kleur ontstaat door de bloei van de algen. Daarvoor moet aan bepaalde voorwaarden worden voldaan: stilstaand, ondiep, zout water met veel voedingsstoffen en warm weer.

Lees ook Nieuwe verklaring voor de roze kleur van het Wagejot. Ecomare onderzoekt het water van het Waddenmeertje, maar kwaad kan het niet

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.