Pand aan Vlietsend heeft al een jaar voorbescherming als monument. Slopen is helemaal niet mogelijk

Het pand aan het Vlietsend 60.

Het pand aan het Vlietsend 60.© foto pr

Frans van den Berg
Krommenie

De brandbrief van de vereniging Zaans Erfgoed over het pand aan het Vlietsend 60 in Krommenie blijkt overbodig te zijn. Het pand kreeg al ruim een jaar geleden de status van toekomstig gemeentelijk monument. Vanaf dat moment was sloop al niet meer mogelijk.

De vereniging Zaans Erfgoed vreesde het ergste. „Op dit moment is de urgentie toegenomen doordat het pand in de verkoop is genomen en er geen beperkingen lijken voor sloop van dit object”, schrijft voorzitter Peter Tange, waarbij de gemeente gevraagd wordt om het pand op de lijst van gemeentelijke monumenten te zetten.

Lees ook: Erfgoedclub vreest sloop winkelpand Vlietsend

De gemeentelijke monumentendienst vreesde begin vorig jaar ook al sloop. Er zouden plannen voor sloop en nieuwbouw zijn. „Op 6 mei 2021 hebben de eigenaren een schrijven van de gemeente Zaanstad gekregen met de aankondiging van aanwijzing tot gemeentelijk monument”, weet makelaar Van Overbeek te vertellen. Die heeft het pand sinds drie weken in de verkoop voor 625.000 euro. Officieel is het houten pand van ruim een eeuw geleden nog geen gemeentelijk monument. „Maar vanaf het begin van zo’n procedure mag je niet meer ingrijpend verbouwen en al helemaal niet slopen. Dat maakt de verkoop van het winkelpand wel lastiger. Er zijn belangstellenden, maar het is nog niet verkocht. Het zal op de begane grond wel weer winkel of dienstverlening worden en ik denk op de etage wonen.”

Bij de vereniging Zaans Erfgoed was niet bekend dat de gemeente het pandje al in de procedure tot monument had opgenomen. Het CDA had over de zaak ook al vragen gesteld en had daarop al te horen gekregen dat het pand voorbeschermd is.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.