Toch geen vernielingen op begraafplaats Oostzaan, stelt gemeente. Vrijwilligers woest

Op een van de foto’s die in juni diende als bewijs van de vernielingen (rechts) is een grafsteen te zien die in december (links) dezelfde beschadiging vertoonde.

Op een van de foto’s die in juni diende als bewijs van de vernielingen (rechts) is een grafsteen te zien die in december (links) dezelfde beschadiging vertoonde.© Foto’s Marcel Molle / Jack Woestenberg-Van Dalen

Frans van den Berg
Oostzaan

Groot was de commotie toen onlangs melding werd gemaakt van de vernieling van 44 graven op de begraafplaats in hartje Oostzaan. Uit nader onderzoek blijkt nu volgens de gemeente dat er helemaal geen sprake was van vernielingen. ,,Die conclusie is nergens op gebaseerd’’, stelt vrijwilliger Jack Woestenberg-Van Dalen.

,,Deze vandalismemelding is direct serieus genomen en de gemeente heeft contact gezocht met de eigenaren/nabestaanden van de graven en met de politie. Nu blijkt echter dat deze graven niet zijn vernield”, concludeert de gemeente.

Toch lagen er grafstenen om en was het een en ander stuk. De gemeente wijst erop dat van meerdere graven geen nabestaanden meer zijn. „Die graven worden dus ook niet onderhouden. Dit is namelijk de verantwoordelijkheid van de nabestaanden. En een niet onderhouden graf vervalt uiteindelijk. Ook is er in februari een storm geweest die heeft gezorgd voor schade aan enkele graven.”

Lees ook: Tientallen graven vernield bij historische begraafplaats in Oostzaan: ’Het is zo verdrietig’

De vrijwilligers van de begraafplaats hebben na de melding in de media opgeroepen tot meer/beter onderhoud van de begraafplaats. „Het is van belang hier een duidelijk onderscheid te maken in wat de gemeente doet en wat niet. De graven zijn particulier eigendom. Daar pleegt de gemeente geen onderhoud op. De gemeente zorgt voor het onderhoud van paden en struikgewas op en rondom de begraafplaats”, benadrukt de gemeente.

Valse melding?

De vraag is nog wel hoe de melding van vandalisme tot stand is gekomen. „De kapotte graven zijn al langere tijd kapot. Burgemeester Polak heeft geen controle uitgevoerd op de melding van vandalisme.” Hij ging er van uit dat als zo’n melding op zo’n plek wordt gedaan, dat dit zo is en dus nam hij de melding uiterst serieus.

Een van de bewuste graven.

Een van de bewuste graven.© foto jack woestenberg-van dalen

Momenteel wordt onderzocht waarom er toch melding van vandalisme is gedaan terwijl de graven er al langere tijd zo bijliggen. „Met het melden hiervan is er onnodig pijn en verdriet bij de inwoners van Oostzaan en vooral bij de nabestaanden opgeroepen”, laat de gemeente weten.

Dat onderzoek is een zaak van de politie. ,,Zij zullen moeten uitzoeken bij wie al langer bekend was dat deze graven beschadigd waren en waarom er dan toch melding van vandalisme gedaan is.’’

Onzin

Margot Piets was de eerste die half juni de vernielingen rapporteerde. ,,De conclusie van de gemeente is in tegenspraak met de waarheid. Mij wordt nu de schuld in de schoenen geschoven van de onrust’’, laat ze weten. ,,Het is de gemeente die geen onderhoud pleegt op het oude deel. En de burgemeester, die is zelf nog komen kijken op de begraafplaats na de melding.’’

Vrijwilliger Jack Woestenberg-Van Dalen is met stomheid geslagen. ,,We wisten van niets over dit persbericht. Ze hebben ons ook niet op de hoogte gehouden van het onderzoek.’’ Dat er geen sprake is van vandalisme, maar van stormschade en gebrek aan onderhoud, is een conclusie die volgens hem kant noch wal raakt.

,,Die storm was in februari en de schade is in juni geconstateerd. Dat is een drogreden. Graven verzakken wel, het is veengrond. Die moet je steeds ophogen en daar vraagt de gemeente flink geld voor. Alleen als er geen nabestaanden meer zijn en bij de historische graven, dan moet de gemeente dat betalen. Nee, de gemeente vond de opmerkingen over het onderhoud niet zo leuk, maar we blijven strijdbaar.’’

Ook vrijwilligster Evelien Leguit is boos. ,,Wij maken regelmatig foto’s en dan zie je wat er is vernield. Dat dit komt door de storm, is onzin. Het is gewoon grafschennis. Regelmatig vinden we lachgaspatronen en gebruikte condooms. Sommige mensen rijden met hun boodschappenwagentje over de begraafplaats of laten daar hun hond uit. Het wordt tijd dat het hek van 18 tot 8 uur dicht gaat. En zeker straks wordt afgesloten wanneer de kermis er weer is.’’

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.