Jongeren willen graag bij het Rijk werken

Werken bij de politie staat op 2.

Werken bij de politie staat op 2.© Foto AS Media

1 / 2
Ed Brouwer

Een baan bij de Rijksoverheid is onder jongeren favoriet. Daarmee lijkt de voorkeur onder de 30-minners nauwelijks af te wijken van de rest van de Nederlandse beroepsbevolking.

Ten opzichte van de Nederlandse beroepsbevolking, waar 14 procent de voorkeur voor het Rijk noemt, levert de Rijksoverheid wel populariteit in.

Dat geldt niet voor de politie, die zowel onder jongeren als onder de rest van de Nederlandse beroepsbevolking populair is.

Ondanks dat tienduizenden jongeren werken voor bedrijven Uber (eats), Deliveroo, Domino’s, Gorilla’s of aanverwante bedrijven, worden die niet genoemd als favoriete werkgever. Thuisbezorgd/Just eat is daar met een 120ste plek een uitzondering op.

In de top tien van populairste werkgevers onder 30-minners staan veel van oudsher grote werkgevers zoals de banken ING en Rabobank en olie- en gasconcern Shell. Start-ups staan niet bij de meest gewilde werkplekken.

Dat meldt marktonderzoeker Intelligence Group op basis van enquêtes onder 16.000 jongeren. De resultaten laten volgens directeur Geert-Jan Waasdorp zien dat er veel wordt beweerd over de baanwensen van jongeren wat niet per se klopt. Zo belangrijk vinden zij een maatschappelijk geëngageerde werkgever kennelijk toch niet.

De top-10 meest favoriete werkgevers onder jongeren in 2021/2022 ziet er als volgt uit:

1. Het Rijk

2. Politie

3. ING

4. Shell

5. KLM

6. Rabobank

7. Belastingdienst

8. ASML

9. Google

10. GGZ

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.