Nieuw-Venneper Griekspoor voor het eerst naar tweede ronde Wimbledon

© ANP

ANP
LONDEN

Tallon Griekspoor heeft zich voor het eerst in zijn loopbaan geplaatst voor de tweede ronde van Wimbledon. De nummer 2 van Nederland was met 5-7 7-5 6-3 6-4 de meerdere van de Italiaan Fabio Fognini.

Griekspoor maakte het na ruim 2 uur af met een twee aces op rij, nadat hij kort daarvoor nog een breakpoint had weggewerkt. De Nederlander sloeg in totaal veertien aces. Hij noteerde 37 winners tegenover 23 onnodige fouten.

Na de eerste twee sets leek het erop dat het duel zou worden onderbroken vanwege de duisternis, maar de derde en vierde set gingen in vrij rap tempo naar Griekspoor, die bezig is aan een goed grasseizoen. Vorige week haalde hij de kwartfinales op Mallorca.

In de derde ronde neemt Griekspoor het op tegen de Spanjaard Carlos Alcaraz, die zich in vijf sets langs de Duitser Jan-Lennard Struff knokte. Dat duel duurde ruim 4 uur.

Begin dit jaar was de 25-jarige Griekspoor op de Australian Open - eveneens in de openingsronde - ook al te sterk voor de nummer 63 van de wereld. Fognini, die bekendstaat om zijn wispelturigheid, heeft dit jaar op grandslamtoernooien alleen nog maar van Nederlanders verloren. Op Roland Garros werd hij uitgeschakeld door Botic van de Zandschulp, toen in de tweede ronde.

Griekspoor, de mondiale nummer 53, maakte vorig jaar zijn debuut in het hoofdtoernooi van Wimbledon. Hij verloor toen van de Duitser Alexander Zverev.

Eerder op de dag bereikte ook Tim van Rijthoven de tweede ronde bij de mannen. Botic van de Zandschulp komt dinsdag in actie.

Dromen

Griekspoor had een jaar geleden nooit durven vermoeden dat het Nederlands mannentennis er nu zo goed voor zou staan. „Ik zei voor het toernooi toevallig dat weinig mensen dit een jaar geleden hadden gedacht, toen Botic en ik nog rond plek 150 of 160 stonden”, zei Griekspoor na zijn zege op de Italiaan Fabio Fognini.

„Het lijkt bijna normaal te worden. Maar Botic is als 21e geplaatst en er mag best weleens bij stilgestaan worden hoe knap dat is. Er zijn weinig jongens die zo snel zo hard gaan, behalve de uitzonderlijke talenten als Carlos Alcaraz en Jannik Sinner.”

Van Rijthoven veroverde onlangs de titel in Rosmalen en een titel is het volgende doel voor Griekspoor (25). „Nu moeten wij hem achterna. In de jeugd heb ik heel veel met hem gereisd, toen we 17 of 18 jaar oud waren. Ik had destijds weinig te vertellen tegen hem, maar de afgelopen jaren ben ik hem kwijt geweest. Er is zoveel in die jongen geïnvesteerd en hij is op zijn manier toch doorgegaan, ondanks dat hij het niet altijd naar zijn zin had. En binnenkort staat hij in de top 100. Hoe meer, hoe beter vind ik.”

Griekspoor had maandag vier sets nodig om zich van Fognini te ontdoen. „Ik denk dat hij van alle ondergronden misschien nog wel het gevaarlijkst is op gras, met zijn polsje en laconieke voetenwerk. Hij speelde twee sets heel goed, maar na een goede game op 6-5 in de tweede set viel de wedstrijd mijn kant op”, aldus Griekspoor. „Ik ben goed koel gebleven en heb het net op tijd afgemaakt, want het werd steeds vochtiger en ook wel wat donkerder.”

Griekspoor speelde naar eigen zeggen met minder druk omdat er op Wimbledon geen punten voor de wereldranglijst te verdienen zijn. „Maar er staat behoorlijk wat geld op het spel en het blijft toch Wimbledon. Ik heb dit grasseizoen wat luchtiger beschouwd en het gaat boven verwachting goed.”

Lees ook: Griekspoor op openingsdag Wimbledon meteen in actie

Meer nieuws uit Sport Haarlem

Meest gelezen