Informatiemiddag bouw appartementencomplex Hoorn: ’Het is logisch dat mensen kritische vragen hebben’

Participatiebijeenkomst voor betaalbare starterswoningen blijft rustig.© Jaap van der Pijll

Ricky Mohabbat
Hoorn

De informatiemiddag over de bouw van het appartementencomplex op de Dampten blijft redelijk rustig. Er wandelen enkele buurtbewoners binnen met vragen over de bouw.

Voorafgaand aan de aanvraag van de vergunning, is er door de projectontwikkelaar en de Gemeente Hoorn een participatiebijeenkomst georganiseerd voor buurtbewoners en bedrijven van de Dampten 4-6. Naast het gebouw staat een spoorlijn met aan de overkant woonhuizen.

„Het is natuurlijk logisch dat omwonenden met kritische vragen naar zo’n middag komen. Sommige mensen zijn zenuwachtig over de bouw en zijn bang dat ze misschien ook hinder ondervinden van de bouw. Daarom is het goed dat wij er zijn, zodat we het gesprek met hen aangaan”, stelt projectontwikkelaar Jan Oosterbaan. Volgens Yvonne Penning van de Gemeente Hoorn is het gesprek aangaan en vragen beantwoorden de eerste stap en dan kunnen ze altijd samen verder kijken wat de volgende stappen of oplossingen zullen zijn.

Met de komst van het complex hoopt Gemeente Hoorn de huidige woningnood aan te pakken. Er komen ongeveer honderd studio’s en appartementen voor starters, studenten en jongeren. Volgens projectontwikkelaar Jan Oosterbaan wordt het gebouw een modern complex met een gezamenlijke ontmoetingsruimte, deelauto’s, wasmachines en een grote tuin. „De vraag naar betaalbare woningen in Hoorn is groot. In het gebouw zullen er studio’s komen die nog zullen voldoen aan de eisen van een sociale huurwoning”, vertelt Oosterbaan. „Het concept is deels gezamenlijk wonen en gericht op een speciale doelgroep. Zo krijgen studenten, starters en jongeren de mogelijkheid om betaalbaar in Hoorn te wonen.” Het definitieve ontwerp van het gebouw wordt in het derde kwartaal van 2022 vastgesteld. Het concept is een zogenoemd WOW-aanpak: wonen, opleiding en werken en is gericht op het stimuleren van de woonsituatie van onder andere jongeren en personeel in opleiding. Penning stelt ook dat het belangrijk is om te onderzoeken wat jongeren nou eigenlijk willen. „Hoe houden we jongeren in Hoorn? Veel studenten trekken naar Amsterdam zodra zij gaan studeren, maar ik kan me ook heel goed voorstellen dat er starters terugkeren naar Hoorn zodra zij klaar zijn met studeren. Dan willen zij terugkeren naar de rust.” Met de appartementen die worden gebouwd op de Dampten wordt er geïnitieerd naar meer ontwikkeling van plekken met woonfuncties. In de buurt zit ook een nieuw strand, waardoor het een aantrekkelijke woonlocatie kan worden. Veel belangstelling trok de open inloopmiddag overigens niet.

Lees ook: Gebouw met honderd kleine huur- en koopappartementen voor starters in Hoorn komt tot zeven hoog

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen