’Wij zijn Zaanstad’: Ruim honderd portretten van de nationaliteiten van de Zaanstreek naast elkaar

Ruben Timman (rechts) tijdens de opening.© Foto Pascal Fielmich

Sahar uit Krommenie was als één van de geportretteerden aanwezig bij de opening.© Foto Pascal Fielmich

1 / 2
Van onze verslaggever
Zaandam

Ruim honderd vertegenwoordigers van net zoveel verschillende nationaliteiten die voorkomen in de Zaanstreek zijn vanaf dit weekend te zien in de tentoonstelling ’Wij zijn Zaanstad’ in het Museum of Humanity. Daarmee heeft fotograaf Ruben Timman zijn maandenlange monnikenklus tot een goed einde gebracht.

Timman had zichzelf de opdracht gegeven om alle verschillende nationaliteiten die voorkomen in de Zaanstreek vast te leggen. Zijn doel is om daarmee de diversiteit van zijn regio in beeld te brengen.

(Tekst gaat door onder de foto)

De expositie Wij Zijn Zaanstad op het Hembrugterrein.© Foto Pascal Fielmich

Burgemeester Hamming was op zaterdagmiddag aanwezig bij de drukbezochte opening van de tentoonstelling in het fotografiemuseum op het Hembrugterrein. De echte sterren van de dag waren echter de bewoners van de Zaanstreek die Timman op de foto heeft gezet. Eén daarvan is zijn vrouw Roya, wier wortels in Iran liggen.

Meerdere geportretteerde Zaankanters waren aanwezig bij de opening. Pedro, met roots in Kaapverdië, was één van de modellen die tijdens de onthulling van de tentoonstelling acte de présence gaf. Daarnaast waren onder meer Sylomun Weah, van Liberiaanse afkomst, en Sahar uit Krommenie, met ouders Egypte en Suriname, aanwezig.

(Tekst gaat door onder de foto)

De van oorsprong Kaapverdische Pedro (achter) naast zijn portret.© Foto Pascal Fielmich

Lees ook: Ruben Timman fotografeert alle 180 nationaliteiten van Zaanstad

Grote belangstelling bij ’Wij zijn Zaanstad’.© Foto Pascal Fielmich

Timman heeft bij elk portret een bordje met tekst geplaatst. Op elk daarvan deelt de geportretteerde Zaankanter een levensmotto of stukje wijsheid. ,,Zonder strijd geen overwinning’’, staat er bij het bordje van Sahar. Timman sprak tijdens de opening richting burgemeester Hamming de hoop uit dat ook andere steden met vergelijkbare projecten zullen komen.

Sylomun (Liberiaans) met zijn fotoportret.© Foto Pascal Fielmich

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.