West-Friezen al vijf eeuwen van de partij op Deens eiland

Lourens Schuitenmaker (l) krijgt het eerste jaarboek genootschapsvoorzitter Jan Smit.© Foto Mediahuis

Martin Menger
Wognum

De ‘Hollanders’ die in de vroege 16e eeuw naar het Deense eiland Amager gingen voor de vee- en groenteteelt, waren wel degelijk West-Friezen.

Dat stelt Lourens Schuitenmaker, die dit weekend het eerste exemplaar van het jaarboek van het Westfries Genootschap kreeg.

Het is al voor de 89e keer dat het genootschap allerlei zaken over het culturele erfgoed in de regio heeft gebundeld. De presentatie was in de kerk in Wognum, waar dit keer Schuitenmaker de ontvanger was. Hij kreeg uit handen van voorzitter Jan Smit het boek, omdat de inwoner van Grosthuizen al vanaf 2017 voor een boeiende historische onderzoeken en publicaties zorgt.

Nu gaf de historicus en wiskundedocent een kleine uiteenzetting voor de leden over een nieuw project. Ruim 500 jaar geleden vroeg de Deense koning Christiaan II aan boeren uit Nederland om op het eiland Amager – pal onder Kopenhagen – de voedselvoorziening een duwtje in de rug te geven. Er was meer fruit, groenten en zuivel nodig.

,,Lange tijd was onduidelijk waar die groep precies vandaan kwam”, aldus Lourens. ,,De ene kroniek wees op Holland, een ander op Waterland en ook weer op West-Friesland.” Recent werd vanuit Vlaamse historische hoek geopperd dat de groenteteelt van 5 eeuwen terug eerder een Vlaamse dan een ‘Hollandse’ zaak was.

Uiteindelijk kreeg Schuitenmaker de archieven met namen van de nieuwe bewoners van Amager, die onder meer in Berkhout en in Oudendijk rond 1520 zaken bij een notaris afhandelden. Via dat onderzoek van de namen kwam Schuitenmakers tot de slotsom dat de boeren die naar Denemarken waren verhuisd, uit het rechtsgebied van de stad Hoorn komen.

Uiteindelijk kon dat langs verschillende wegen ook worden gestaafd met andere ontdekkingen. ,,Er werd ook in deze hoek van West-Friesland in die tijd naast de veeteelt ook al veel aan het kweken van groenten gedaan”, is zijn uitleg. ,,Niet alleen in de dorpen rond Hoorn, maar ook in de Streek.”

Zijn onderzoek is nog niet. ,,Ik wil toch graag weten of het ook klopt dat er rond die tijd boeren uit Waterland mee zijn gegaan naar Amager. Volgens een van de kronieken gaat het toch om meer dan 180 gezinnen die zich toen in Denemarken hebben gevestigd.”

Leden van het Westfries Genootschap krijgen het jaarboek thuis gestuurd. Voor meer informatie:

zie www. westfriesgenootschap.nl

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen