Sjors Dekker viert terugkeer in het peloton met overwinning in Beverwijk. ’Na een lange tijd van verplichte wielrenrust ben ik natuurlijk extra blij met deze zege’

De coureurs maakten er op de Breestraat in Beverwijk een spannende koers van.

De coureurs maakten er op de Breestraat in Beverwijk een spannende koers van.© Foto Ron Pichel

Albert Bronk
Beverwijk

De Ronde van Beverwijk is en blijft populair. De spanning aan kop bleef lange tijd. In de laatste drie rondes van het parcours toonde Andijker Sjors Dekker, terug van een schorsing, zich de beste.

Het wielercomité is weer terug van even weggeweest. Jack van Hooff, oud-ploegleider en befaamd oud-wielrenner „De feestweek is veranderd in het Stadsfeest van Beverwijk. Het was een heel werk om deze ronde op de KNWU-kalender geplaatst te krijgen. Door de trouwe sponsors, de gemeente en vele vrijwilligers die zich beschikbaar hebben gesteld is het gelukt alles rond te krijgen.”

Minder deelnemers

Het zal volgens van Hooff nog wel even duren voor alles weer zoals ’vroeger’ wordt „Tijden veranderen en iedereen weet dat er beduidend minder renners zijn. Dat is een tendens die door corona alleen maar zichtbaarder is geworden. Bij alle koersen in ons land zijn er minder deelnemers. Alleen maar trainen en geen wedstrijden dat is ontmoedigend.”

Iets meer dan vijftig renners hadden zich opgeven voor de amateurs, belofte, elite en professional-B. Het parcours was ongewijzigd met de laatste editie van 2019. Een echte favoriet werd er door de kenners vooraf niet genoemd. Helaas waren er geen renners uit Beverwijk present in de hoogste categorie. Bruno van Beek uit Egmond aan Zee liet in de openingsfase zien in vorm te zijn. En ook Jesper Dijksman (Velserbroek), Teun Groeneveld (Nieuw-Vennep) en Koen Klinkhamer (Alkmaar) waren bijzonder strijdlustig.

Van Hooff verwacht veel van Klinkhamer. „Hij is regelmatig bij BRC Kennemerland te vinden en wil graag veel bereiken. We zien een tendens dat meer talenten de weg naar ons clubparcours hebben gevonden. En ze hoeven echt niet allemaal direct een hele dure fiets te kopen. We kijken eerst naar inzet en de wil om ver te komen. Fietsen zijn er altijd wel.”

Lucas van Hemert (Oostzaan) stapt uit het parcours als er nog dertig rondjes zijn te gaan. Hij heeft veel punten gepakt en komt volgend jaar zeker terug naar Beverwijk. De laatste vier ronden is het duidelijk dat het zal gaan tussen Dekker, Tom Wijfje uit Ter Aar, Tjalle de Bruin (Deventer) en David van den Berg.

Koersinzicht

Dekker laat al snel zien de meeste kracht en koersinzicht te hebben en kan overtuigend zegevieren. Speaker Jan Burger is in vorm en van bijna alle renners weet hij leuke en originele verhalen te vertellen. Hij doet het omroepen al meer dan een kwarteeuw „Het blijft mij boeien en veel van de renners zijn ook hele bijzondere mensen met mooie verhalen. Ik ben iedere week een aantal uren bezig om alle vakliteratuur over deze mannen door te nemen.”

Dekker komt in Beverwijk veel bekende tegen. „Ik heb hier in de omgeving zolang gewoond, gewerkt en gefietst. Als boerenjongen moest ik heel vroeg op en daarna op de fiets trainen. Dat is goed voor je karakter en ik heb het allebei ook altijd met plezier gedaan. Door mijn vriendin ben ik in de provincie Groningen terecht gekomen. Daar ben ik ondernemer geworden en fiets nog dagelijks. Na een lange tijd van verplichte wielrenrust ben ik natuurlijk extra blij met deze zege.” Dekker was een tijd geschorst omdat er bij een dopingcontrole te veel van het astmamedicijn salbutamol werd aangetroffen.

De Noord-Hollander is echter astmapatiënt, maar had geen attest van een dokter. In eerste instantie moest hij vier jaar toekijken, maar later is de straf teruggebracht, waardoor hij in Beverwijk weer kon starten.

Wijfje heeft een leerzame middag gehad. „Dit is een fijn parcours om te rijden. Mijn complimenten voor de organisatie.”

De Bruin liet een enorme inzet zien en had de pech dat hij in de slotfase iets terug viel. „Dat heeft er misschien toch mee te maken dat er een tijd geen koersen waren. Ik ben in ieder geval weer fit en verwacht de nodige successen de komende tijd.”

Frank Röling tweede

Beverwijker Frank Röling van BRC was de beste regionale coureur in de sportklasse/masters 30+, de opwarmingskoers voordat de elite zondagmiddag begon. Hij eindigde als tweede achter Jeroen Martens. In de categorie startlicentie ging de winst naar BRC-coureur Ronald Welp.

Meer nieuws uit Sport IJmond

Meest gelezen