De moderne techniek biedt uitkomst: Thijs Zuurbier wint in Warmenhuizen

Het terras van Bolletjescafé De Klok zat al vroeg vol.

Het terras van Bolletjescafé De Klok zat al vroeg vol.© foto redmouse

Cas Broxterman
Warmenhuizen

Het was zo’n finish waarvan je zegt: millimeterwerk. Met het blote oog was niet te zien dat Thijs Zuurbier eerder over de eindstreep was gekomen dan Lars Loohuis. De moderne techniek bood uitkomst: Zuurbier pakte gistermiddag de winst bij de teruggekeerde Ronde van Warmenhuizen.

Sven Burger liep de hele dag met een shirt waar achterop ’Organisatie’ stond rond ter hoogte van de finish aan het Zwartepad. De wielerprof kon door de fysieke naweeën van het coronavirus niet aan de start staan bij ’zijn’ Ronde van Warmenhuizen. Vanaf de kant zag hij hoe zijn dorpsgenoot en medeorganisator in de sportklasse deed wat Burger zelf op het hoogste podium had willen doen: Vince Goudsblom hield met winst de Warmenhuizer eer hoog. Later die dag pakte Thijs Zuurbier de winst in de klasse voor elite, amateurs, beloften en profs.

De Ronde van Warmenhuizen is er eentje waaraan nog geschaafd wordt. Na drie jaar afwezigheid pakte een jonge generatie wielerliefhebbers de handschoen op. Onder wie dus Goudsblom en Burger. Ze zorgden dat alle randzaken dik voor elkaar waren: door het aangekondigde wielerbal stond het op het terras van Bolletjescafé De Klok al vroeg vol. Op een groot veld stonden springkussens, een zweefmolen en statafels waarvandaan de ouders de ronde konden zien.

,,Het parcours is nog niet precies zoals we het willen”, liet Burger weten. ,,Er zaten veel meer bochten in dan bij een normaal criterium. Dat is niet ideaal. Voor de wedstrijd is het iets leuker als het rondje makkelijker is.”

Zuurbier wist zich tegen de grillen van de Ronde van Warmenhuizen het best te wapenen. Juist die bochten waren aan hem wel besteed. ,,Het was een atypisch rondje, waarbij veel techniek komt kijken. Ik heb vroeger veel gemountainbiked en merkte dat ik daar nu voordeel uit haalde”, reaageerde hij. ,,Als ik vol gas door die bochten ging, merkte ik dat ik een afstandje van de rest nam.”

Toch was het met nog een ronde te gaan geen uitgemaakte zaak dat Zuurbier zou winnen. Er was een kopgroep van zes renners. Bram Kras ging letterlijk en figuurlijk voorop in de strijd. Maar zijn eerste stek moest hij in de laatste 1,8 kilometer uit handen geven.

,,Bram ging en ik bleef daar een beetje achter”, keek Zuurbier terug. ,,Glenn van Nierop ging in de achtervolging, maar Bram bleef maar gaan. Dat was voor mij ideaal. Op een gegeven moment kon ik eroverheen komen en ben ik tot het eind blijven ’rammen’.”

Toch was ook hij niet zeker van de winst nadat hij de eindstreep was gepasseerd. ,,Omdat Lars op het laatste moment langszij leek te komen. Gelukkig is het goed afgelopen.” Na Zuurbier en Loohuis maakte Van Nierop het podium compleet. Bij de sportklasse eindigden Caspar Hermans en Kay Blokdijk als tweede en derde.

Meer nieuws uit Sport Noordkop

Meest gelezen