Eindelijk nieuwe plannen voor UWV-pand Saendenborch: 200 huurwoningen inclusief 70 meter hoge woontoren

Een impressie van de nieuwe gevels en de woontoren.

Een impressie van de nieuwe gevels en de woontoren.© NUNC architecten

Frans van den Berg
Zaandam

Al vijf jaar staat het voormalige UWV-gebouw Saendenborch grotendeels leeg. Maar nu ligt er dan een plan om het pand te verbouwen en op het achterterrein nieuwbouw te zetten, zodat er 200 huurappartementen komen.

Het huidige pand staat op de hoek van de Stationsstraat en Rustenburg in Zaandam is 7000 vierkante meter groot. Het UWV en de politie hebben er nog gezeten. Een paar jaar geleden was er het plan om een opvanglocatie voor asielzoekers van te maken, maar het COA vond dat toen niet nodig. Mogelijk kan het pand nog wel tot de verbouwing worden gebruikt voor het huisvesten van vluchtelingen uit Oekraïne. Een besluit daarover is nog niet genomen.

(Tekst gaat door onder de foto)

Het voormalig UWV-pand staat al vijf jaar leeg.

Het voormalig UWV-pand staat al vijf jaar leeg.

Inmiddels zijn wel nieuwe plannen voor het pand bekeken zoals ombouwen of slopen. Vooralsnog is niet gekozen voor sloop, maar voor verbouwen en nieuwbouw op het achterterrein. De constructie van het pand is namelijk in orde en blijft bijna geheel behouden. Het gebouw wordt volledig getransformeerd en het idee is de gevels van het pand een industriële uitstraling van pakhuizen te geven, passend in de Zaanstreek. Het plan is verder om op het parkeerterrein achter het gebouw, een woontoren met 21 verdiepingen te bouwen. De toren is dan ongeveer 70 meter hoog, ongeveer even hoog als de naastgelegen Saentoren.

Die verbouwing en nieuwbouw zijn dan goed voor 204 huurappartementen, uiteenlopend van 44 tot 127 vierkante meter. Daarin is minimaal 30 procent sociale huurwoningen opgenomen en 56 zogeheten short-stay appartementen voor tijdelijke verhuur (maximaal zes maanden) aan bijvoorbeeld studenten, expats of personen die dringend woonruimte ter overbrugging nodig hebben, zoals bij een scheiding. Het plan is om een groot deel van deze woningen te realiseren in een woontoren achter de bestaande bebouwing. Op de begane grond is ongeveer 900 vierkante meter voor voorzieningen zoals een sportschool, gezondheidscentrum, horeca of een ontmoetingsruimte voor de buurtbewoners.

Op 4 en 7 juli kunnen omwonenden en andere belangstellenden tussen 19 en 21 uur binnenlopen bij Rustenburg 125 (voormalig UWV), hoek Stationsstraat/Rustenburg. Hier kan men de ontwerpen zien en vragen stellen aan vertegenwoordigers van Kantoortoren Zaanstad vof, de gemeente Zaanstad en architect NUNC. Ook kunnen inwoners meedenken en suggesties doen over de keuze voor het type voorzieningen op de begane grond. Dit kan ter plekke tijdens de inloopbijeenkomst, maar ook vanaf 27 juni online via www.saendenborch.nl

Die reacties worden volgens de gemeente door de ontwikkelaar meegenomen in de verdere uitwerking van de plannen. Het streven is om volgend jaar de omgevingsvergunning in te dienen en in het voorjaar van 2024 met de bouw te beginnen.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.