Inloophuis ’De Koepel’ heeft na jaren zoeken nieuwe locatie gevonden: een oude leeszaal van de Hoornse bibliotheek

Interieur van het aankomende inloophuis ’De Koepel’, te bereiken via de bibliotheek van Hoorn.© Foto aangeleverd

Martijn Mak
Hoorn

Inloophuis ’De Koepel’ voor mensen die eenzaam, arm of dakloos zijn, heeft een nieuwe locatie gevonden.

De nieuwe plek is een leeszaal van de bibliotheek aan de Wisselstraat in Hoorn. „We zijn hartstikke blij, na zo veel tegenslag en jarenlang zoeken”, zegt voorzitter Freek Groenendijk. „Op zo’n mooie plek in de binnenstad.” Sinds de eeuwwisseling had Hoorn een inloophuis aan de Grote Havensteeg. Daar konden mensen die daar behoefte aan hadden, zoals omwonenden die zich eenzaam voelden, iedere dag komen. Meer dan vijftien jaar geleden ging deze locatie dicht. Een plan voor een nieuwe locatie (van de diaconie van de protestantse gemeente Hoorn-Zwaag-Blokker) ontstaat. De voormalige pastorie van de Koepelkerk komt in beeld. Qua financiën lijkt alles in kannen en kruiken en zelfs een huurcontact wordt getekend, maar uiteindelijk ketst het in november 2020 toch af. De parochie heeft de ruimte toch zelf nodig en het bisdom zou moeite hebben met de manier van financieren.

Thuis voelen

En dus gaat het zoeken verder. Een pandje aan de Nieuwsteeg 42 komt in beeld, maar dat wordt uiteindelijk aan het Westfries Museum verhuurd. Via via wordt Groenendijk daarna geattendeerd op een ruimte bij de bibliotheek van Hoorn. Het gaat om een leeszaal genaamd ’Lombaert’, gevestigd in een monumentaal pand uit 1606 van vereniging Hendrick de Keyser. „Het ademt een warme sfeer, waar bezoekers zich snel thuis voelen. Voor een schappelijke huur mogen wij hiervan gebruik maken.” De ruimte is helemaal opgeknapt en wordt momenteel ingericht.

(Tekst gaat door onder de foto)

Bestuursleden Freek Groenendijk en René Visser, hier bij de in 2020 afgevallen pastorie van de Koepelkerk.© Foto Mediahuis / Eric Molenaar

Urmie Seedorf coördineert de toekomstige activiteiten van ’Inn De Koepel’ en is daar vanaf 4 juli aanwezig met vrijwilligers. In eerste instantie is het inloophuis twee dagdelen per week open. Buurtgenoten, bejaarden (bijvoorbeeld van Westerhaven) en dak-en thuislozen kunnen terecht voor een luisterend oor en een kop koffie. Het inloophuis maakt gebruik van faciliteiten van de bibliotheek, zoals een leestafel en een invalidentoilet.

Lees ook: Gezocht: plek voor inloophuis De Koepel: ’In de Hoornse binnenstad is dit zó hard nodig’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen