Ruimere terrassen, een fietsroute, een afrit, een fastfoodketen: ’schieten met losse flodders’ op de Volendamse Dijk om tot een visie te komen

Drukte op de Volendamse Dijk.© Archieffoto Ella Tilgenkamp

Hans Swierstra
Volendam

Toerisme, verkeer, horeca en bedrijvigheid op elkaar afstemmen op de Volendamse Dijk, het is een levensgroot dilemma. De visie ’Waterfront’ zou de oplossing moeten bieden.

Met een ingewikkeld schema vol trefwoorden en gekleurde pijlen toonde gemeentelijk projectleider Robin Schilder donderdagavond aan hoe verschillende belangen met elkaar conflicteren. Wil je de straat autoluw maken, dan zou je de terrassen kunnen uitbreiden. Maar grote terrassen nemen weer ruimte in, waardoor de beoogde fietsverbinding in de knel komt en de doorgang van hulpdiensten wordt belemmerd. Wil je geen parkeren toestaan bij Spaander, is dan de beoogde afrit aan het Noordeinde nog wel nodig? En moet je willen dat zich een fastfoodketen vestigt in het gebied?

Lees ook: Een tapasbar, McDonald’s of sterrentent: wat mist Volendam op de Dijk? ’Loetje. Daar zou ik direct gaan eten’

Het was de bedoeling dat de gemeenteraad input zou geven. CDA-voorman Alfred de Jong wees er allereerst op dat de Waterfrontvisie voor de hele gemeente geldt - van Schardam tot en met het Marinapark - en niet alleen voor het Volendamse stukje. Dat beaamde Schilder, maar tot nu toe is slechts het allerdrukste deel langs het Markermeer onderzocht.

Spijker

Er werd het een ander geroepen, maar veel structuur zat er niet in. Het ging heen en weer van de fietsroute tot de beunen langs het water en van Spaander tot de aanstaande werkzaamheden door de Alliantie Markermeerdijken. ,,Dit is schieten met hagel’’, sloeg VVD-fractieleider Emile Karregat de spijker op z’n kop. ,,Het is goed dat het op agenda staat, dat we weten dat het eraan komt. Maar het beste is dat iedereen eerst het gesprek aangaat met de eigen fracties. Dan kan er een gedegen input komen.’’

De pas aangetreden wethouder Angelique Bootsman liet desalniettemin weten blij te zijn met alle bijdragen.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.