Zomerpauze | laatste column van Gooische voetbalscheidsrechter

Wouter van der Schaaf.© Archieffoto

Wouter van der Schaaf
Hilversum

De wedstrijden zijn gespeeld. De spanning van competitie is voorbij. Successen werden gevierd en onder de nederlagen werd geleden. Voor spelers is het nu zomerpauze. De rusttijd op weg naar een volgend seizoen.

De rusttijd voor velen betekent voor sommigen in de clubs een paar weken topdrukte. Want in de amateursporten zijn het juist nu de vrijwilligers, de mensen achter de schermen, die heel wat uren op hun club doorbrengen. Met allemaal dat ene doel voor ogen: er voor te zorgen dat in augustus de trainingen soepel kunnen worden hervat en in september de competitie vlekkeloos van start kan gaan. Werkzaamheden van allerlei aard. Neem alleen maar de kleding. ’Alles bij elkaar gaan hier honderden voetbaltenues door onze handen. We kijken alles na op scheuren en slijtplekken. Vooral de sokken zijn snel aan vervanging toe. Wat niet meer bruikbaar is gaan we vervangen. Het gaat alles bij elkaar om behoorlijk wat geld. Maar we zijn het als club verplicht om tiptop op het veld te verschijnen.’ Aan het begin van het seizoen treffen de nieuw gevormde elftallen hun verse spullen keurig gesorteerd aan in de mega teamtassen.

Een andere ploeg vrijwilligers onderwerpt het sportpark en de velden aan een grondige inspectie. Echt alles kijken we na. Tot en met de laatste rommeltjes verwijderen we. Het hoofdveld krijgt een grote opknapbeurt. Inzaaien waar nodig. Onkruid wieden. ’En vergeet niet dat we elke zomer alle kleedkamers een grote reinigingsbeurt krijgen, want de boel moet er wel gastvrij uitzien.’

Kleding, kleedkamers, kantine, de ontvangstruimtes, de velden: alles krijgt de hoognodige aandacht van de vrijwilligers. Dan is er ook nog de eindeloze hoeveelheid administratie voor de overschrijvingen, de teamsamenstellingen en het zoeken van voldoende begeleiding door coaches en betrokken ouders.

Pas wanneer dat alles is geregeld en op orde is, breekt ook voor hen de vakantie aan. Welverdiend! Zonder die betrokken ’zomervrijwilligers’ kan geen club draaien. Het lijkt vanzelfsprekend maar niets gaat vanzelf. Tot volgend seizoen.

Clubscheidsrechter Wouter van der Schaaf bericht elke week over wat hij heeft meegemaakt of gezien op een regionaal voetbalveld.

Meer nieuws uit Sport Gooi

Meest gelezen