Gokje leidt tot padelarena in De Meent met plek voor duizend toeschouwers

Eric de Lange in een nu nog lege topsporthal in De Meent. Volgende week zal er een padelarena verrijzen.

Eric de Lange in een nu nog lege topsporthal in De Meent. Volgende week zal er een padelarena verrijzen.© Foto Martin de Haan

Robin Kaandorp
Alkmaar

,,Je moet soms wel eens een gokje wagen. En dat is wat we nu doen”, stelt Eric de Lange, voorzitter TPC Daalmeer.

Zijn club is komende week gastheer van een zeer sterk bezet internationaal padeltoernooi. Topsportcentrum De Meent wordt voor het evenement dat maandag begint omgebouwd tot een echte arena, waar duizend toeschouwers een plek kunnen vinden. Het is afwachten hoe het toernooi aanslaat. ,,Maar we hebben goede hoop. De kaartverkoop is al aardig op stoom aan het raken.”

Het toernooi, waarvan de voorrondes worden gespeeld op de buitenbanen van Daalmeer en TV Oudorp, is een FIP Pro Gold-toernooi, de hoogste categorie in het internationale padel. ,,Er zijn op internationaal niveau wat toernooien betreft vier niveaus ”, legt De Lange uit. ,,We hadden in 2017 ons eerste internationale toenooi en dat was een FIP Pro Rise.” Dat is het derde niveau qua toernooien. Ook in 2018, 2019 en 2021 vond dat toernooi plaats. ,,Maar de sport groeit inmiddels zo hard in Nederland dat de FIP (de internationale padelfederatie) ons heeft gevraagd om een Gold-toernooi te organiseren.”

Dat de bond bij het relatief kleine Daalmeer uitkwam, is niet toevallig. In 2016 was de club een pionier als het gaat om padel in Nederland. Samen met toernooileider Conrad Bel nam De Lange de uitdaging aan en ging aan het werk om te kijken wat haalbaar was. ,,Het grote pluspunt was dat de gemeente meteen enthousiast was en samen hebben we gekeken of er een mooie locatie in de binnenstad was te vinden.”

Meerdere plekken passeerden de revue en uiteindelijk leek de Paardenmarkt uit de bus te komen als de meest geschikte. ,,Maar we hebben het uiteindelijk toch niet gedaan. De gemeente vond dat jammer, maar snapte het ook wel.”

Daalmeer wilde vooral dat het weer geen rol van betekenis zou gaan spelen. ,,En in Nederland is het nu eenmaal erg onvoorspelbaar. Dus hebben we besloten om voor een indoorlocatie te gaan. Dan hoeven we ons daar in ieder geval geen zorgen over te maken.” Al snel viel het oog op De Meent, waar maandag een padelbaan in de veertien meter hoge topsporthal verrijst. ,,Vanaf de achtste finales op donderdag spelen we alleen nog daar.”

Wie er om de titels gaan strijden, werd pas op vrijdagmiddag duidelijk. Er nemen spelers uit twaalf verschillende landen deelnemen. Het duo Adrian Blanco en José Solano is als eerste geplaatst. ,,Met name de Spaanse topspelers hebben de neiging om tot het allerlaatste moment te wachten met inschrijven”, stelt De Lange. ,,Zij willen vooral weten wie er nog meer meedoen en wat dan hun kansen zijn. Dus is het vooral op elkaar wachten. Voor ons als organisatie is dat wel vervelend, want we willen graag weten waar we aan toe zijn. Ook richting onze vrijwilligers.’’

De absolute top ontbreekt. Die spelers hebben zich afgescheiden met een eigen circuit en komen in het najaar naar Amsterdam voor een toernooi. ,,Het is voor ons wel jammer natuurlijk dat dat is gebeurd, maar het niveau is evengoed een stuk hoger dan we tot op heden in Nederland hebben gezien.’’ Voor de meeste Nederlandse spelers is deelname dan ook alleen te bereiken via de kwalificatie. Uriël Maarsen en Bram Meijer, het sterkste Nederlandse duo (en vorig jaar nog finalist in Alkmaar) heeft een wildcard gekregen. ,,Het is bovendien ook hun afscheid als duo, want zij gaan beiden verder met andere partners. Het is voor ons mooi dat zij bij ons nog een keer samen willen spelen.”

Het hoofdschema bestaat zowel bij de mannen als de vrouwen uit 32 koppels. Daarvan zijn er 28 direct geplaatst. Het veld wordt gecompleteerd met twee wildcards en de twee winnaars van de voorronde.

Tickets voor het toernooi zijn te bestellen via de site fipgoldalkmaaropen.nl en kosten, afhankelijk van de dag, tussen de vijf en vijftien euro. De finales zijn op zaterdagavond.

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen