Stopbord in wagens van handhaving Zaanstad: negeren van bord kost 410 euro

Stop, hand, having. Dan moet je dus stoppen.© foto zaanstad

Frans van den Berg
Zaandam

Een stopbord kennen we van de politiewagens. Maar nu gaat ook handhaving in Zaanstad van die oplichtende borden in de auto gebruiken om automobilisten tot stoppen te dwingen.

Van die rode oplichtende letters met de tekst ’stop politie’. Dan weet je dat je fout zit. Daar komt nu ’stop hand having’ bij.

,,De medewerkers van de afdeling Straattoezicht van de gemeente Zaanstad controleren onder andere of weggebruikers zich aan de regels houden. Als dat niet het geval is, kan dat gevaarlijke situaties opleveren. Straattoezicht mag dan een boete geven, maar bij een lichte overtreding is een waarschuwing soms ook voldoende.

Om Zaanstad (nog) veiliger te maken zit in een aantal auto’s, waarmee de afdeling Straattoezicht door de gemeente rijdt, sinds afgelopen week een transparant stopbord. ,,Dat maakt het voor handhavers makkelijker, om mensen die een overtreding begaan staande te houden en één-op-één aan te spreken’’, laat de gemeente weten.

Het verschil tussen politie en handhaving, de boa’s, blijft bestaan, maar wordt zo weer een stapje kleiner. De bevoegdheden van handhaving wat betreft het verkeer gaat namelijk niet alleen over foutparkeren, maar ook over het negeren van een straat waar verboden in te rijden geldt, rijden over een busbaan, rijden over de stoep/fietspad met een auto en tegen het verkeer in rijden.

Wie het stopbord van handhaving negeert kan dat bezuren met een boete van 410 euro.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.