Buschauffeurs Syntus en U-OV gaan staken, vervoersbedrijven adviseren: zoek maandag alternatief vervoer

Syntus en U-OV gaan maandag plat.© archieffoto caspar huurdeman

Eric Lorier
Soest, Baarn

Buschauffeurs in de hele provincie Utrecht gaan maandag de hele dag staken. Welke buslijnen uitvallen kunnen vervoerders Syntus en U-OV (Qbuzz) niet van tevoren zeggen. Syntus belooft maandag de uitvallende ritten zo snel mogelijk uit de reisplanners te schrappen, maar adviseert reizigers sowieso om alternatief te bedenken voor maandag.

De stakingen van maandag in de provincie Utrecht zijn onderdeel van een estafettestaking die door het hele land trekt. De acties zijn georganiseerd door vakbond FNV. Met de stakingen willen de chauffeurs onder meer een hogere beloning afdwingen om zo meer jonge chauffeurs te trekken. De leden van FNV hebben al aangegeven door te gaan met acties tot er een betere cao ligt. Een landelijke actiedag na de zomer is in voorbereiding.

’Goedkoper en efficiënter’

’De streekvervoerbedrijven willen alleen maar goedkoper en efficiënter, waardoor de chauffeurs steeds minder verdienen en de werkdruk torenhoog is’, laat Lutz Kressin, bestuurder FNV Streekvervoer, in een verklaring weten. ’Ze komen daardoor steeds moeilijker rond en het ziekteverzuim is gigantisch. Die spiraal moet doorbroken worden met een betere cao.’ Volgens de FNV braken de werkgevers in februari de cao-onderhandelingen ineens af door onaangekondigd met een eindbod te komen. ’Daar moesten de medewerkers het mee doen. Het was een karig bod en is dus door onze leden weggestemd’, aldus Kressin. Daarop stuurde FNV een ultimatum met de oorspronkelijke eisen. Omdat de werkgevers ook daar niet over wilden praten, wordt er sinds mei door het hele land gestaakt voor een betere cao.

Maandag worden in Utrecht zowel de stads- als de streekbussen door de acties getroffen. Er wordt actie gevoerd door chauffeurs van de Syntusvestigingen in Amersfoort, Bunnik, Mijdrecht en Montfoort, en door chauffeurs van de O-OV-vestigingen in Utrecht, Nieuwegein, Wijk bij Duurstede en Zeist. Dat betekent dus dat er maandag in de hele provincie Utrecht minder bussen rijden en ritten uitvallen. De staking geldt overigens niet voor buurtbussen en SyntusFlex.

’Politiek, pak verantwoordelijkheid’

De vakbond roept ook de politiek op om in actie te komen. ’Het water staat de chauffeurs aan de lippen. Dat is een boodschap die ook de politieke partijen in de provincies en bij het rijk ter harte mogen nemen. Zij hebben een verantwoordelijkheid voor goed openbaar vervoer, waarbij alle medewerkers goed en eerlijk werk hebben. En personeelstekort is geen excuus, omdat het voor een deel kunstmatig is en met simpele maatregelen grotendeels op te lossen valt,’ aldus Kressin.

Vervoersmaatschappijen zeggen grote problemen te hebben door een tekort aan chauffeurs. Dienstregelingen zijn her en der aangepast, en desondanks vallen er nog steeds regelmatig bussen uit. Met name in Bunschoten-Spakenburg is dit een groot probleem. Scholieren die in Amersfoort op school gaan staan vaak lang bij de bushalte te wachten omdat hun rit op het laatste moment is uitgevallen.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen