Redding op hoogte. Bouwsteigers rond watertoren bieden brandweer Bussum unieke oefenlocatie

De brandweer beklom gisteravond de Bussumse watertoren.© Foto Studio Kastermans/Danielle van Coevorden

Joyce Huibers
Bussum

Wie donderdagavond tussen half acht en acht langs de watertoren aan de rand van Bussum reed, dacht mogelijk getuige te zijn van een drama. Zo’n acht brandweerlieden waren druk bezig om een brandje in de toren te blussen en twee slachtoffers te redden van grote hoogte. Niets bleek minder waar. Het ging om een oefening.

Een klein brandje, een persoon met een steigerbuis in zijn buik en een tweede persoon die niet weg kon komen. Met dat scenario kreeg de brandweer van Bussum te maken. Gerrit Oosterbroek, operationeel woordvoerder noemt het een ’korps specifieke oefening’. „In Bussum staat namelijk een hoogwerker. Normaal gesproken oefenen we daarmee bij een flat of bedrijfsgebouw, maar doordat de watertoren vanwege onderhoud in de steigers staat, bood het pand ons nu een unieke kans.”

Extra uitdagingen

Niet dat de oefening er heel anders van werd. „Het blussen van de kleine brand en het stabiliseren en liggend afvoeren van de gewonde persoon kan net zo goed bij een flat geoefend worden. Voor de bestuurder van onze hoogwerker was deze situatie wel iets lastiger. Die moet goed manoeuvreren om niet per ongeluk een uitstekende steigerbuis te raken. Ook is de ruimte rond de toren krap en ligt er een helling. Dat zijn allemaal extra uitdagingen.”

Pieter Steltenpool, van accountants- en adviesbureau Moore MTH dat in de toren huist, hoefde er niet lang over na te denken toen de brandweer met de vraag kwam het gebouw te mogen gebruiken voor een oefening. ,,We stellen de watertoren vaker ter beschikking aan andere organisaties, bijvoorbeeld voor bijeenkomsten, maar dit is wel het meest spectaculairste gebruik tot nu toe.”

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen