’Vlaggenschip’ Lutgerdina is jarig en trakteert op ’open boot’

De Lutgerdina vol onder zeil, op weg met mensen met een beperking.

De Lutgerdina vol onder zeil, op weg met mensen met een beperking.© foto Susanne Jongen

Tanja Koopen
Enkhuizen

De Lutgerdina, het ’vlaggenschip’ van SailWise is jarig. Tijd voor een feestje.

SailWise biedt met de Lutgerdina al meer dan veertig jaar van april tot oktober actieve zeilvakanties voor mensen met een beperking over het IJsselmeer en de Waddenzee.

De Lutgerdina is helemaal aangepast voor zeilreizen voor mensen met een handicap. Het schip is rolstoelvriendelijk, heeft extra brede looppaden en hutten. Corona vormde echter een probleem voor SailWise.

(Tekst gaat door onder de foto)

De Lutgerdina ligt aan de Enkhuizer haven, klaar voor vertrek.

De Lutgerdina ligt aan de Enkhuizer haven, klaar voor vertrek.© archieffoto

Twee jaar lang kon niet gevaren worden vanwege corona. Dat hakte er flink in bij de organisatie, want er kwamen ook geen inkomsten binnen en de Lutgerdina moest wel onderhouden worden en weer vaarklaar gemaakt voor het nieuwe seizoen. Dat lukte dankzij sponsoring en omdat de gemeente Enkhuizen een helpende hand toestak.

Varen

Zo kon het schip eind april dan toch weer het ruime sop kiezen om te gaan varen met mensen met een handicap. Maar nu meert de Lutgerdina toch weer even af in standplaats Enkhuizen. De tweemastklipper bestaat 125 jaar, een feestje dat SailWise dan ook wil vieren met de inwoners van Enkhuizen.

(Tekst gaat door onder de foto)

De Lutgerdina verlaat Enkhuizen weer na twee jaar stil te hebben gelegen.

De Lutgerdina verlaat Enkhuizen weer na twee jaar stil te hebben gelegen.© archieffoto

Op vrijdag 24 juni is iedereen tussen 13.30 en 15.30 welkom om aan boord te komen van het schip, dat deze middag aan de Havenweg ligt. Een rondleiding aan boord is mogelijk en er is een presentatie over de historie van het schip.

Lees ook: Lutgerdina is terug in Enkhuizen nu coronaregels versoepeld zijn. Maar voordat er weer gezeild kan worden is nog wel steun nodig

Eind van de middag staat een reünie op het programma voor wie ooit met de Lutgerdina gevaren heeft als deelnemer, vrijwilliger of bemanningslid.

Lees ook: Lutgerdina vaart weer na twee jaar

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen