Bewoners die Overstort in Bovenkarspel onveilig vinden horen nog niet wanneer schop de grond in gaat, maar wethouder belooft dat er wat gaat gebeuren. ’En anders gaan we zeker weer actie voeren’

Thijs Visser (links achter de tafel) luistert naar Ingrid Peerdeman.© Foto aangeleverd

Judit de Redelijkheid
Grootebroek

Het comité ’30 is zat’ maakt voorlopig pas op de plaats. De bijeenkomst waarin wethouder Thijs Visser aan de tand gevoeld werd over de onveilige situatie op de Overstort in Bovenkarspel heeft voor enige geruststelling gezorgd. ,,Maar als de gemeente haar woord niet houdt, dan gaan we zeker over tot nieuwe acties”, stelt Ingrid Peerdeman.

Met een twintigtal aanwezigen was Peerdeman niet ontevreden met de opkomst. ,,Ik heb de aanwezigen in het kort verteld welke acties ik in de afgelopen vier jaar heb ondernomen”, aldus de initiatiefneemster van ’30 is zat’.

Ze somt op: ,,Handtekeningen verzameld en de buurtbewoners mij laten weten wat ze anders zouden willen zien om de Overstort veiliger te maken. Actiegevoerd en laten zien aan de buurtbewoners dat het ook met weinig middelen gerealiseerd kan worden. Enquête gehouden bij de Dekamarkt en gevraagd aan de mensen of ze mijn actie willen steunen door het zetten van hun handtekening. Een zwartboek gemaakt en die vorig jaar overhandigd aan de vorige wethouder en een speech gehouden voor de raadsleden in een raadsvergadering.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Bewoners spuiten zelf een zebrapad op de grond aan de Overstort.© Archieffoto

Toegezegd

En nu had Peerdeman dus een door de SP gesteunde buurtbijeenkomst georganiseerd waarvoor de nieuwe wethouder Thijs Visser was uitgenodigd. ,,Hij heeft verteld dat de Overstort is opgenomen in het verkeersplan, maar kan niet zeggen wanneer de schop in de grond gaat.” Er moet op basis van onder meer de financiën nog bepaald worden wat er wanneer aangepakt gaat worden. ,,Dat kan in 2023 al zijn, maar het kan ook 2024, 2025 of 2026 zijn. Ik heb op mijn beurt aangegeven dat ik hier niet mee akkoord ga. Mocht het toch langer gaan duren, dan worden er wel een aantal aanpassingen gedaan om toch de veiligheid te garanderen. De wethouder heeft mij toegezegd dat hij mij op de hoogte gaat houden van de voortzetting.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Het actiecomité heeft de SP achter zich staan.© Foto aangeleverd

Fijn gesprek

Visser bevestigt dat als het op de korte termijn niet haalbaar blijkt om de Overstort grondig aan te pakken, er wel tijdelijke maatregelen genomen zullen worden om iets aan de situatie te verbeteren. Hij zegt terug te kijken op een ’heel fijn gesprek’. ,,Ik vond het belangrijk om nog een keer ter horen wat er in de buurt leeft”, vertelt Visser. ,,Bij de uitvoering van het verkeersplan willen we samen met de verschillende buurten nadenken over hoe zij hun straat willen inrichten. Je merkt dat inwoners heel goede ideeën hebben. Die input is erg belangrijk voor ons.”

Lees ook: ’Kwestie van tijd tot er meer ernstige verkeersongelukken gebeuren’. Actiecomité dat Overstort in Grootebroek veiliger wil maken, gaat nieuwe wethouder aan de tand voelen

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen