Jongelui slootjespringend door de polder. Survival op de ’Canarische Weilanden’ levert prut, bagger en plezier op

Het mooie weer hielp de deelnemers een handje bij hun onvergetelijke avontuur.© Foto aangeleverd

Coen van de Luytgaarden
Obdam

Met polsstok over slootjes springend, kamperen in de weilanden met als slotstuk een welverdiende maaltijd in de koeienstal. Jongeren uit Obdam beleefden een onvergetelijk avontuur.

Hun recente overlevingstocht op de ’Canarische Weilanden’, dreunt nog steeds na bij het Veilingcomité waar het eind vorig jaar allemaal begon.

De kinderen van Carlo en Marléne van Diepen: Lisa, Sem, Nick en Daan verkochten een bijzondere kavel onder de naam: ’Kamperen op de Canarische weilanden.’

(Tekst gaat door onder de foto)

De kavel zoals die werd aangemeld op de kavellijst van de Veiling Obdam.© Foto Mediahuis

In een vlaag van overmoed staken twaalf dappere bieders hun hand in de lucht en onlangs was het zover. Ze werden ’s middags met boerenkar en trekker op het Kerkplein in Obdam opgehaald. Van daaruit gingen ze naar de boerderij aan de Lutkedijk waar koffie, thee en boerencake wachtte en vervolgens de tenten werden opgezet.

Kloet

Vervolgens trokken ze naar goed West-Fries gebruik met polsstok en kloet door de polder. Gedropt bij de verst gelegen boerderij in polder De Lage Hoek trokken zij dwars door het drassige weiland richting de Wipbrug.

Onderweg was er een korte pauze bij de boerderij van Jeroen Leeuw, waarna ze verder trokken door de Kaagpolder.

(Tekst gaat door onder de foto)

Bij aanvang werd een solide kampement opgebouwd in de weilanden.© Foto aangeleverd

Weliswaar ging het slootje springen, mede dankzij het mooie weer, steeds vlotter. Echter, de twee splinternieuw aangeschafte fierljepstokken bleken niet bestand tegen het jeugdige geweld. „Geluk bij een ongeluk was wel dat het pas bij de allerlaatste sloot gebeurde”, aldus een van de jongeren.

Bij de boerderij van van Diepen teruggekomen zaten de kleren onder de bagger en stonden de schoenen vol water. Er volgde een grondige schoonmaakbeurt waarbij zelfs de hogedrukspuit eraan te pas moest komen.

Aansluitend was er gelegenheid voor een barbecue die gelegenheid bood voor sterke verhalen.

Met een quiz werd hierna de kennis over West-Friesland getest. Vragen als ’Hoe lang is de Westfriese Omringdijk?’ leverde toch nog discussie op. Team Lutkedijk beschikte over de meeste parate kennis.

Versnaperingen

Onder het genot van een biertje en andere versnaperingen zat het gezelschap die avond ’peut an’ onder de sterrenhemel. „Dat werd natuurlijk een latertje maar eigenlijk was het meer een vroegertje, want de zon kwam alweer op”, zegt een van de deelnemers. „Gelukkig hoefden we niet op ’melkerstijd’ uit bed te komen, want het ontbijt was om tien uur ’s morgens.”

(Tekst gaat door onder de foto)

De survivaltocht werd in stijl afgesloten, midden in de koeienstal, met ’een glaasje melk erbij’.© Foto aangeleverd

De ambiance van de ochtendmaaltijd gebeurde in stijl. Midden tussen de koeien. „Wel handig als je een glaasje melk erbij drinkt”, grapte een van de tafelgasten.

Uiteindelijk schoof na afloop de trekker weer voor om het gezelschap terug naar Obdam te brengen. Wat voor kavel de familie Van Diepen eind dit jaar in petto heeft, blijft vooralsnog een goedbewaard mysterie.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.