Wanneer je voor het eerst uit eigen tuin eet, lacht het leven je toe | column

Ate Vegter

We eten voor het eerst uit eigen tuin. Nou ja, niet helemaal voor het eerst, want in het voorjaar hebben we al wel eens grote radijzen geoogst, die ook nog zo lekker smaakten dat ze al aangevreten waren door, ja door wat eigenlijk? Ik denk muizen. De ergst aangevreten radijzen hebben we in de gft-bak gegooid, maar er bleef nog genoeg over. De muis kwam later nog binnen, misschien om daar ook naar eten te zoeken, maar dat is hem dankzij adequaat optreden van Lilly slecht bekomen. Je kan niet alles hebben.

Maar vandaag eten we voor het eerst rucola. Pittige, stevige rucola uit eigen tuin, met een kaasschnitzel, krieltjes en kersentomaatjes. Die laatste nog van de Dekamarkt. Je moet ergens beginnen. Er staat heel wat in de tuin dat we de komende weken gaan verhapstukken: courgettes, broccoli, knoflook, pastinaak, ui, venkel, andijvie, sla, spinazie, snijbiet, komkommer en paprika. En dan nog de kruiden, want dat is een hele andere afdeling: van basilicum tot tijm en alles wat daartussen zit.

Lief kreeg vorig jaar opeens de geest en van de ene op de andere dag zaten we in de glastuinbouw. Ik weet nog hoe gemakkelijk we de hele constructie in elkaar zetten. Toen kwamen er de moestuinbakjes van Albert Heijn en heeft ze een ontwerp gemaakt, dat we samen in elkaar gezaagd en getimmerd hebben. En nu komt na het zaaien de oogst.

Wanneer ik door mijn oogharen gluur langs de hangmat, kan ik net een glimp opvangen van de constructie van de moestuin. En als ik mijn oog nog verder toeknijp, zie ik in de donkere rand een heuse slang die zich bijna bewegingloos langzaam verheft en in de boom klimt. Lief staat er net de planten te sproeien. Het is of de slang haar aanspreekt, zo neigt hij haar kant op.

De bomen dragen gelukkig nog geen vrucht, maar paradijselijk is het hier wel. Het voelt helemaal als een nieuw begin en we zullen er smakelijk van smullen.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.