Zr.Ms. Karel Doorman krijgt in 2025 luchtdoelraketten en 76mm-kanon tijdens gesplitste verjongingskuur. Radar voor granaten volgt drie jaar later

Zr. Ms. Karel Doorman.© Foto Defensie

Casper Duin
Den Helder

Het logistieke ondersteuningsschip Zr. Ms. Karel Doorman wordt over drie jaar tijdens een vervroegde ’verjongingskuur’ voorzien van luchtdoelraketten en een 76mm-kanon.

Dat liet staatssecretaris Christophe van der Maat de Tweede Kamer maandag per brief weten. Zr.Ms. Karel Doorman is vanaf 2014 in gebruik bij de Koninklijke Marine. Het schip heeft een verwachte levensduur van 25 jaar. Halverwege de levensduur hebben marineschepen een zogeheten Midlife Update (MLU) nodig. Dit is bedoeld het inzetbaar te houden, zonder storingen of uitval van systemen. Voor Zr. Ms. Karel Doorman stond dit onderhoud in de periode 2027-2028 gepland.

Deze ’verjongingskuur’ wordt nu gesplitst en gegeven tijdens het geplande onderhoud in 2025 en in 2032. Daardoor hoeft het schip een keer minder aan de kant. Daarmee wijkt Defensie af van de reguliere gang van zaken, maar is het Joint Support Ship (JSS) wel maximaal inzetbaar.

Luchtdoelraketten

Tijdens het eerste onderhoud in 2025 krijgt de Karel Doorman, ter zelfverdediging, luchtdoelraketten en een 76mm-kanon. Deze capaciteiten vervangen de Goalkeepers. Het logistieke ondersteuningsschip, dat beschikt over twee van deze Goalkeepers, is een van de eerste schepen van de Koninklijke Marine waarbij deze kanons worden vervangen.

De radar die nodig is voor de radargeleide granaten van het 76mm kanon is in 2025 nog niet beschikbaar. Het streven is om de radar voor het kanon ongeveer in 2028 in te bouwen. ,,Maar ook zonder deze radar verbetert de zelfverdediging van het JSS al aanzienlijk in vergelijking met de Goalkeeper’’, zo schrijft de staatssecretaris. ,,De raketten zorgen voor een sterkere verdediging tegen luchtdoelen.’’

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.