’Over het spoor’, de bijnaam van Rooswijk, waar ooit de politieke macht resideerde | luchtfoto

Zaandijk

’Over het spoor’ is de opvallende bijnaam die ’tuindorp Rooswijck’ ooit kreeg. Het dorp Zaandijk bestaat uit twee delen: oud-Zaandijk en Rooswijk, waarvan de oude kern bestaat uit rijtjeswoningen uit circa 1920 en vrijstaande woningen uit de periode 1930. De bijnaam verwijst naar de spoorlijn Zaandam-Uitgeest, die het dorp en de Guisweg doorkruist waar sinds jaar en dag de spoorbomen talloze malen per uur en levendig klingelen om het forensenvervoer naar en van Amsterdam tot aan Den Helder mogelijk te maken.

Lees ook: Guisweg in Zaandijk, een kruispunt vol mogelijkheden en varianten

Op de voorgrond de Guisweg en de Doctor Jan Mulderstraat. De sloot langs de Simon Gammerkade markeert het oude Rooswijk en het nieuwere gedeelte van de muziekwijk (met zijstraatjes en hofjes en met links de flats, onder andere de Paukenhof en Triangelhof, bouwwerken uit de jaren zestig). Op de achtergrond, tegen het natuurgebied aan, slaat de latere nieuwbouw weer een andere toon in de wijk aan.

Lees ook: Luchtfoto’s Zaanstreek uit 1914-1940

Het Guisveld stond in de jaren zestig op de nominatie om volgebouwd te worden. Rooswijk werd daarom ook het centrum van de politieke macht van de gemeente Zaanstad, in 1974 ontstaan door samenvoeging van de zeven dorpen. De Bannehof was de residentie van het gemeentebestuur. Maar het Guisveld bleef grotendeels onbebouwd na protesten van milieu- en natuurorganisaties. Het gemeentebestuur verhuisde vervolgens naar Zaandam. De lege plek die achterbleef na de sloop van het gemeentehuis krijgt nu invulling met woningbouw, op de foto is de aanleg deels te zien richting de halve cirkel rechts die wordt gevormd door Evean Guisveld, te bereiken via de Oud Heinstraat.

Wie meer informatie zoekt over de historische ontwikkeling van Rooswijk, vindt uitgebreide documentatie, opgetekend door Albert Groothuizen, op Zaandijkleeft.nl.

Lees ook: De olieman, de bakker en de visboer kwamen nog aan huis met hun producten in de bomenbuurt en de Rode Buurt in Zaandijk

Bestellen

Een afdruk van deze

luchtfoto is na te bestellen op de website www.fotostudiobeemster.nl. Op de homepage webshop

aanklikken.

Voor eventuele vragen: Fotostudio Beemster 06-55704030

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.