Voetbalpiramide verandert; vanaf seizoen ’23/’24 ’weekendvoetbal’ op hoogste niveaus in amateurvoetbal

Kees van Dalsem
Zeist

De voetbalpiramide verandert vanaf seizoen 2023/2024 sterk. De derde divisie, vierde divisie (de nieuwe naam van de hoofdklasse) en eerste klasse worden over een jaar gemengd en naar regio ingedeeld. Dat betekent dat de scheiding tussen zaterdag en zondag verdwijnt en wordt vervangen door ’weekendvoetbal’.

Het voorstel van de amateursectie van de KNVB is zaterdag door de ledenraad goedgekeurd. Het thuisspelende team mag bij het weekend de speeldag bepalen. Alleen als de tegenstander een principiële zaterdagclub is, moet de wedstrijd toch op de eerste dag van het weekend gespeeld worden.

Het weekendvoetbal levert volgens de KNVB meer voordelen op dan nadelen. Er zullen meer derby’s zijn en flink minder reistijd en -kosten. Een nadeel is echter ook dat zondagclubs in de problemen kunnen komen omdat spelers op zaterdag moet werken. Daarnaast worden de velden van veel grote clubs op zaterdag bespeeld door de jeugd.

Zaterdag werd ook besloten om het aantal poules in de eerste klasse tot en met de derde klasse terug te brengen. Zo verdwijnen bijvoorbeeld drie van de nu in totaal elf eerste klasse poules. Aan het eind van komend seizoen en in ’23/’24 vindt er daarom een versterkte degradatie plaats. De vierde en vijfde klasse worden flexibel ingedeeld, zodat op dat niveau de regionale derby’s behouden kunnen blijven.

De nieuwe maatregelen zorgden volgens de KNVB voor een smallere piramide in de top. Dit moet zorgen voor kleinere krachtsverschillen en een betere doorstroming naar de nieuwe vierde divisie.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen