Wijn en bier, festival en concert, musical en kunst: wat ga jij doen dit weekend? 10 tips voor activiteiten in Alkmaar en omgeving

Nina Bakker

Elke week selecteert de redactie tien tips voor activiteiten in Alkmaar en omgeving.

Anna en Irma

Het Dijk en Waardse muziekduo Anna en Irma geeft 18 en 19 juni vanaf 14.30 uur openluchtconcerten bij de Ruïnekerk in Oude Niedorp. In de voorstelling ’Anna en Irma’s muziekbingo’ spelen de twee bekende en minder bekende popnummers van o.a. CCR, The Beatles, Boudewijn de Groot en The BeeGees. Duur: +/- 2 uur. Na afloop kun je napraten met een drankje. Kaarten: € 15 (incl. 2 consumpties). Info: annaenirma.nl

151021_51: WIJN DOMEIN ‘DE KOEN’ WIJNBOER PIETER ORG XMIT: SFTP Upload© jjfoto.nl / Jan Jong

Wijnen proeven

Zin om te ’wijnen’? Ga naar een wijnproeverij! Ervaar verschillende smaaksensaties van wijn bij Langedijker wijndomein de Koen op 18 en 19 juni van 13 tot 17 uur. Bij binnenkomst word je verwelkomd met een glaasje Langedijker Bubbels of Westfriese Parel. Hierna loop je door de wijngaard met als eerste stop de druivensoort Souvigner Gris, waar je Langedijker Pracht proeft. Er volgen nog twee druiven- en wijnsoorten om te proeven in de wijngaard die vol in bloei staat. In de wijnmakerij is een winkel. Bij aankoop van een paar flessen krijg je de entreeprijs van € 7,50 terug.

Foto: JJFoto/Jan Jong

Bierfestival, bierwandeling

Voor de bierliefhebber: het Noord-Hollands Bierfestival is 17 en 18 juni in HAL 25 Alkmaar. (Lokale) bierbrouwers tappen en vertellen alles over bier. Prijs (met startpakket) €22,50 aan de deur. Vvk en info: nhbf.nl. Daarnaast organiseert VVV Alkmaar 19 juni om 11 uur een stadswandeling over de Alkmaarse biergeschiedenis (foto). Duur: 1,5 uur. Prijs: € 7,95. Aanmelden: bij de VVV-winkel, info@vvvweb.nl of 072-5114284.

Laatste Alkjes072

Het laatste weekend van Alkjes072 is aangebroken. De afgelopen weekenden streek het pop-upfestival op diverse plekken in Alkmaar neer. Op 17, 18 en 19 juni treden muzikanten op bij Stadsstrand de Kade, de afsluitende festivallocatie. Light Blue Lawrence, Sterre Weldring, BeinG en His Merry Prankster trappen af op vrijdag. Zaterdag pakken hiphoppers en woordkunstenaars het podium: Shamby & Amaru (CTD Movement), Steve Dee & KingLeeYung en Sherr. Zondag neemt Erik Ankoné (zie foto) het publiek mee in zijn bluesy repertoire, daarna spelen Colourful Minds en 3PointLanding. Presentatie is in handen van Nina Bakker. Kunst is er van Mira Bleeker en Anderson Farah. Andere edities waren eerder in o.a. Utrecht en Leiden.

Tvaltai en Slavuj

Georgische zanggroep Tvaltai en het meerstemmige balkankoor Slavuj onder leiding van de Alkmaarse dirigent Ivo Boswijk (foto) treden 17 juni om 20.15 uur op in de Doopsgezinde kerk Alkmaar. Veel Georgische volksliederen zijn bergliederen. Slavuj zingt volksliederen uit Oekraïne. Liederen waar juist in tijden van oorlog extra aandacht wordt besteed. Toegang € 15 / € 10 (kinderen jonger 12 jaar & CJP). Kaarten via slavuj.nl/bestellen.

Kids in Concert

Een kinderkoor van 450 kinderen uit Castricum zingt 18 juni talloze popsongs met de band Shane Entertainment en zangeres Patricia van Haastrecht (The Voice 2019), o.l.v. Rolien Eikelenboom. Dans is er van Club Mariz. De presentatie is in handen van Nienke van den Berg. De netto opbrengst van Kids in Concert gaat naar de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting (NCFS), die opkomt voor kinderen met taaislijmziekte.

Er zijn twee shows, om 13 uur en om 19 uur. Locatie: Sporthal De Bloemen in Castricum (omgebouwd tot theater). Meer info en kaarten: www.kidsinconcert.nl

Bigbands in concert

Twee bigbands treden op Vaderdag 19 juni om 14.30 uur op in Cultureel centrum Vredeburg Limmen. The Swingmasters en The Think BIG-band (foto) brengen een Vaderdagconcert met een repertoire van swing, rock, soul en funk. The Swingmasters (uit 1980) speelt o.l.v. André Elders. De 20-koppige ’The Think BIG-band’ uit Castricum speelt o.l.v. ’muzikale duizendpoot’ René Breetveld. Prijs: 7,50 euro.

foto Mirror Image Photography

Nieuw: De Weide

Tussen het groen, aan de rand van Alkmaar achter de Boekelermeer en op het boeren erf van BijHuub, is de plek voor een nieuw elektronisch muziekfestival op 18 juni: De Weide. Van 12 tot 23.30 uur ontdek je (inter)nationale artiesten, dj’s en live acts op drie verschillende podia. De Weide richt zich op de ’ervaren festivalganger die op zoek is naar kwaliteit in een relaxte en intieme sfeer’. Artiesten zijn o.a. Eva van Manen, Marcel Vogel, Dwaalgast met Shari Klein en Awanto3. Bij ’Taco de Zuab’ en ’Snackbar Club Krokant’ kun je eten bestellen. Programma en info: www.deweidefestival.nl

Foto: Bo van der Wall Perné

Kunstexpo Dorpskerk

Fotografie, keramiek, tekeningen en strips zijn te vinden in de Dorpskerk van Grootschermer. Hier exposeren fotograaf, schilder en schrijver Dirk Oegema, keramist Joke Noordstrand en (strip)tekenaar Tineke Troost. Nog t/m 26 juni elke za. en zo. te zien van 11 tot 17 uur. De werken zijn te koop, een deel van de opbrengst is voor onderhoud van de kerk. Meer info: dorpskerkgrootschermer.nl.

Musical: August Rush

Musicalvereniging Hanswijckers uit Egmond speelt 17 juni (20 uur) en 18 juni (15 en 20 uur) ’August Rush’ in theater De Beun Heiloo. Hanswijckers is een ’kweekvijver voor talent’, waar ooit Jim Bakkum en anderen uit de musical- en theaterwereld speelden. Geluidsman Jan van Dijk won dit jaar de Musical Award voor beste geluidsontwerp. Huidige hoofdrolspeelster Femke Koot speelde agelopen jaar in de landelijke musical ’Sound of Music’. Bij Hanswijckers spelen jongeren uit de hele regio, van Egmond tot Heemskerk. Kaarten: 15,50 euro (incl. consumptie). Meer info: hanswijckers.nl.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.