Shirt uit en zwaaien voor de zevende landstitel van Hovocubo. Zaalvoetballers ook in tweede finaleduel te sterk voor FC Eindhoven

Burgemeester Jan Nieuwenburg reikt de kampioensschaal uit aan Mats Velseboer en Karim Mossaoui.© Foto Jan Mulder

Vincent Schot
Hoorn

Na de jaartallen 1972, 1976, 1982, 2014, 2018 en 2019 kan Hovocubo ook 2022 met sierletters bijschrijven in de annalen van de club. Voor de zevende keer lieten de zaalvoetballers zich vrijdagavond kronen tot landskampioen. FC Eindhoven werd na rust op de knieën gedwongen.

Het is een wat weifelende reactie op de oproep van speaker Gerald Oosterwolde, maar als hij het nummer ’Shirt uit en zwaaien’ tien minuten voor aanvang van de wedstrijd instart gaan er links en rechts toch een paar shirtjes de lucht in. Gelukkig betreft het nog maar een oefening voor wat er straks moet gebeuren bij een treffer van de thuisclub.

Bomvol

Maakt Hovocubo er eentje meer dan FC Eindhoven dan kan het de zevende landstitel bijzetten in de prijzenkast. Zeven dagen eerder werd het eerste van maximaal drie duels tenslotte al gewonnen (2-6) door de ploeg van trainer Sander van Dijk. Aan de steun vanaf de tribune zal het niet liggen. ,,We laten er nu écht niemand meer in’’, zegt voorzitter Winfred Wester. In De Opgang kan er dan al geen muis meer bij. De mensen zitten op de trappen, staan in de speakerruimte en stellen zich rijendik op achter de zitplekken op het balkon.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Verslagenheid bij FC Eindhoven, Hovocubo neemt alvast een voorschot op het feestje dat na de zoemer zou losbarsten.© Foto Jan Mulder

Na afloop van de wedstrijd in Eindhoven was al duidelijk dat een tweede overwinning geen abc’tje zou worden. Is het niet vanwege de kwaliteit bij de tegenstander dan is het wel omdat Karim Mossaoui daar op het oog een zware knieblessure opliep. Bij het opkomen van de spelers blijkt dat het inderdaad goed mis is. ’Sterke Karim’ staat er op de shirts die ze dragen.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Geblesseerd of niet, Karim Mossaoui (links) viert de zege van Hovocubo mee. Hier juicht hij met Soufian Charraoui om één van zijn vier treffers.© Foto Jan Mulder

,,Een gescheurde voorste kruisband’’, vertelt de pechvogel. Mossaoui kon deze vrijdag al onder het mes, maar dat wuifde hij weg. Er moet een schaal worden opgetild en dus kijkt hij vanaf de eerste rij toe hoe zijn ploeggenoten het ervanaf brengen.

Meevaller

Goed nieuws was er ook. Althans, voor Hovocubo. De thuisclub leek het in de return óók te moeten doen zonder Soufian Charraoui, maar toen hij zich meldde bij het trainingskamp van de Marokkaanse ploeg en de bondscoach hoorde dat de finale nog niet was beslist, stuurde hij de aanvaller terug voor de beslissing in de eredivisie.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Slecht nieuws voor FC Eindhoven, goed nieuws voor Hovocubo: Soufian Charraoui is er in het tweede finaleduel gewoon bij.© Foto Jan Mulder

Het is een tegenvaller voor de bezoekers dat Charraoui erbij is, maar het blijkt geen reden om direct op de rug te gaan liggen. FC Eindhoven klapt er vol op. Hetzelfde geldt voor Hovocubo. En omdat scheidsrechters Jorn te Kloeze en Lars van Leeuwen lekker veel toestaan wordt het een wedstrijd waarin het spel op en neer golft en het kansen regent.

Snelle leerlingen

Het is FC Eindhoven dat de score opent, maar zes minuten na de 0-1 van Bouzambou is het dan toch echt tijd om met shirtjes te zwaaien. De supporters van Hovocubo blijken snelle leerlingen want er gaan flink wat shirts de lucht in als Yoshua St. Juste de 1-1 maakt. Hovocubo lijkt met een voorsprong te gaan rusten als Iliass Bouzit met nog anderhalve minuut op de klok de 2-1 maakt. Weer iets enthousiaster wordt er met shirtjes gezwaaid. Een paar tellen voordat de zoemer gaat scoort Jordany Martinus de 2-2.

Na rust blijft die stand lang staan. Aan de kansen ligt het niet, die zijn er volop. Het zijn de keepers Dave Stet en Manuel Kuyk die het evenwicht in het duel bewaken. ,,Daarom staan wij op doel bij de beste twee clubs van Nederland’’, zegt Stet na afloop nuchter over zijn uitstekende wedstrijd. ,,Ik maakte vandaag geen fouten en daar gaat het om in dit soort wedstrijden, details.’’

(Tekst gaat verder onder de foto)

Uitblinker Soufian Charraoui wordt opgetild door Yoshua St. Juste na weer een treffer van de spits.© Foto Jan Mulder

In de 29e minuut moet Kuyk dan toch buigen. Het is het moment waarop Charraoui laat zien hoe blij iedereen in het Hoornse kamp mag zijn dat zijn bondscoach hem deze wedstrijd gunde. Binnen zestig seconden is het twee keer raak en vier minuten later maakt hij zijn hattrick compleet: 5-2.

Mooi afscheid

,,Een mooier afscheid had ik mezelf niet kunnen wensen’’, lacht Charraoui na de wedstrijd. Het is tussen het maken van talloze foto’s met fans door. Het is hun laatste kans want de publiekslieveling keert na de zomer niet terug bij Hovocubo. Hij gaat als prof aan de slag bij het Franse Lille. ,,Ik ben blij dat de bondscoach mij dit gunde. Ook omdat Karim geblesseerd is.’’

Een eventuele derde wedstrijd had Charraoui niet kunnen spelen, zegt hij. ,,Mijn ticket is al geboekt, ik vlieg morgenochtend terug.’’ Een langer verblijf blijkt ook niet nodig. Hovocubo geeft de voorsprong niet meer uit handen. Sterker nog, het bouwt deze verder uit.

Nadat Zakaria Amrani de derde van FC Eindhoven maakt zijn het Faisal Mellah, opnieuw Charraoui en Lahcen Bouyouzan die zorgen voor de eindstand én de zevende landstitel. Zwaaien maar met die shirtjes.

Zaalvoetbal eredivisie

Hovocubo-FC Eindhoven 8-3

9. Bouzambou 0-1, 15. St. Juste 1-1, 18. Bouzit 2-1, 20. Martinus 2-2, 29. Charraoui 3-2, 29. Charraoui 4-2, 32. Charraoui 5-2, 34. Amrani 5-3, 34. Mellah 6-3, 38. Charraoui 7-3, 39. Bouyouzan 8-3.

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen