Goois Symfonie Orkest sluit seizoen af met Brahms en Mozart

Mirjam van der Maas.© Foto Wim Vriezen

Rudolf Hunnik
Hilversum

Het Goois Symfonie Orkest uit Hilversum sluit het seizoen af met een luchtig zomerconcert op 19 juni in het MCO. Het amateurorkest speelt de ’Symfonie nr. 1’ van Brahms’, de ’Ouverture’ uit de opera ’Idomeneo’ van Mozart en zijn ’Fluitconcert K.V. 313’ met fluitiste Mirjam van der Maas als solist.

Mirjam van der Maas geeft onder meer muziekles aan het Globe Kunst en Muziek Centrum in Hilversum, ze dirigeert een aantal ensembles en speelt regelmatig fluit in passie- en barokconcerten. „Vanaf mijn zevende kreeg ik muziekles. Mijn moeder had een vriendin die dwarsfluit speelde en bij mij is het zo: ’dat wat je ziet, wil je ook doen’. Dwarsfluit past bij mij. Ik heb nooit iets anders gewild. Ik heb gestudeerd aan het Conservatorium in Hilversum. Daar kreeg ik les van Jos Zwanenburg en Joost Tromp.”

Ensemble

Opmerkelijk is dat ze in het GSO als altvioliste speelt. „Dat ben ik gaan doen omdat ik ook dirigeer voor orkesten. Je wordt als blazer niet meteen serieus genomen door een strijker en andersom ook niet. Je moet wel zinnige dingen kunnen zeggen over de strijkers in een orkest en als je wilt meedraaien in een ensemble.”

In het MCO klinken naast de ’Ouverture’ uit de opera ’Idomeneo’ van Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) van dezelfde componist ook het ’Fluitconcert nr.1 in G. K.V. 313’. Mozart componeerde dit werk tegelijkertijd met het ’Fluitconcert nr.2 (K.V. 314) in 1778 in opdracht van de Hollandse dokter Ferdinand De Jean, die een heel goede amateurfluitist was.

Antipathie

„Er werd gezegd dat Mozart niet dol was op de fluit, maar dat wordt ook gezegd over de klarinet. Hij schreef in opdracht en misschien had hij geen goede spelers om zijn muziek uit te proberen. Dat zou zijn antipathie verklaren. ’K.V. 313’ is voor veel fluitisten standaardrepertoire. Ik heb dit werk wel eens uitgevoerd met een pianist, maar nog nooit eerder met orkest. Dat wordt voor mij dus wel bijzonder.”

Tijdens de ’Symfonie nr.1’ (1876) van Johannes Brahms (1833-1897) speelt Van der Maas als altvioliste mee in het orkest. „Brahms heeft er jaren over gedaan deze symfonie te schrijven. Je hoort er wel aan af dat hij enorm heeft zitten pietepeuteren om het zo perfect mogelijk te maken. Het is echt een gecompliceerde symfonie. Vooral de harmonieën, de ritmes en het samenspelen vormden voor mij als altviolist even een zoektocht. Hij pakt een akkoord beet en gaat dan een hele andere kant op dan je denkt. De muziek is prachtig; heel groot in emoties, en vooral in de samenklank.”

Zomerconcert’ GSO onder leiding van dirigent Joost Geevers, 19 juni , MCO. Aanvang 15.00 uur.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen