De elfjarige Vera Koster uit Weesp wint de jaarlijkse Gooise Verhalenwedstrijd met indrukwekkend futuristisch verhaal. Een rood schijnsel blijft boeien en het taalgebruik en opbouw zijn zeer volwassen

De prijsuitreiking bij de Tindalvilla.© foto margot brakel fotografie

Welmoed de Lang
Bussum

De elfjarige Vera Koster uit Weesp is in een volgepakte tuin van de Bussumse Tindalvilla uitgeroepen tot de winnaar van de jaarlijkse Gooise Verhalenwedstrijd. Uit de 78 inzendingen koos de jury haar verhaal ’Een rood schijnsel’ unaniem als winnaar.

’Een spannend en goed verteld verhaal’ oordeelde de jury over het verhaal van de leerling uit groep acht van basisschool De Terp. Het futuristische verhaal over een jongetje dat ’s nachts geïntrigeerd is door een rood licht bij een nabijgelegen fabriek staat in deze krant verderop afgedrukt.

In tegenstelling tot vorige edities werden de verhalen door de scholieren uit de hoogste klassen van het basisonderwijs vanwege de coronacrisis niet op een gezamenlijke locatie, maar op 13 april thuis achter de computer gemaakt. De leerlingen kregen daarbij drie uur om te kiezen uit meerdere verhaalopties waren, waaronder verschillende plaatjes, waarover een verhaal geschreven moest worden.

Het verhaal van Vera is daarbij qua opbouw van het verhaal, de lengte en taalgebruik zeer indrukwekkend. Haast te mooi om waar te zijn. Toch twijfelde de jury niet aan de echtheid, vertelt voorzitter Trude van Waarden. „Elk jaar zitten er vaak wel een of twee inzendingen tussen waarvan het niveau heel hoog is. Daarbij heeft Vera een van de plaatjes waaruit je kon kiezen, heel duidelijk in haar verhaal verwerkt”, vertelt de uitgever die samen vier andere juryleden (twee schrijvers, een medewerker van de bibliotheek en een van boekhandel Los in Bussum) een recordaantal inzendingen beoordeelde.

De Gooise Verhalenwedstrijd wordt georganiseerd door Rotary Naarden-Bussum met als doel het schrijftalent bij Gooise jongeren te stimuleren en beloonde Vera voor haar bijdrage met onder meer een iPad. De tweede prijs werd gedeeld door Loes Vriesen van de Bussumse Vrije School Michael en Roos Meijer van de Naardense Rehobothschool. Thomas de Koning van de Lorentzschool uit Hilversum eindigde als derde.

Het winnende verhaal is hier te lezen.

De meest opvallende verhalen zijn gebundeld in een boekje getiteld: Een rood schijnsel.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen