Biergooien moet kunnen! ’Als je het zelf zingt, kun je ook niet weglopen’

Yves Berendse vertrok na bierdouche.© Archieffoto United Photos/Laurens Bosch

Faralda Houthuijsen
Hoorn

Biergooien tijdens een feestavond: is het onbeschoft en mag een getroffen artiest het podium erom verlaten, of is het een uiting van feestvreugde die erbij hoort en die de artiest dus moet doorstaan? Onze lezers zijn het niet eens.

„Als je zingt ’Ik ga zwemmen in Bacardi lemon’, laat mensen daar dan mee gooien, maar niet met bier. Als je het zelf zingt, kun je ook niet weglopen, toch?” René Hermans is het oneens met de stelling dat artiesten niet mogen vertrekken na een bierdouche, maar hij maakt dus een uitzondering. Anderen zijn minder toeschietelijk. „Als we dit toelaten, is het hek van de dam”, vreest Corry Beers uit Hensbroek. „Net als bij voetbal: gelijk het veld afgaan en stoppen met die onzin.”

„Het is wel voldoende respectloos, lijkt me zo”, stelt René Oldenbeuving uit Hoorn. „Je denkt soms: ’Kan het nog respectlozer?’ En ja, dan is er toch weer iemand die dat kan. Spreekkoren, leuzen over Duitsers en homo’s en dan de bierdouche: moet dat allemaal maar kunnen?! Voor elke zichzelf respecterende artiest: laat zien dat je daar niet mee te maken wilt hebben! De jaren-vijftig-sociale-controle was doorgeslagen, maar de afwezigheid ervan nu ook.”

„Het is volstrekt onacceptabel wanneer je een muzikant trakteert op een bierdouche”, vindt Frits de Groot uit Zwaagdijk-Oost. „Je hebt nog iets van normen en waarden.” Richard Baede uit Blokker heeft alle respect voor zangers die het podium in dit geval verlaten. „Ik vind dat artiesten dit niet hoeven te accepteren omdat een stelletje dronken sukkels denkt dat het leuk is. Geloof me, zelfs als je in het publiek staat en je krijgt een lading bier over je heen, dan is mijn dag goed verpest.”

Veel stemmers kijken er praktisch naar, zoals Loes Cnossen uit Bovenkarspel: „Ik vind het nergens op slaan. Bier is om te drinken en niet om naar artiesten te gooien.”

Vet betaald

Degenen die het wel eens zijn met onze stelling, vinden vooral dat artiesten genoeg betaald krijgen en dus niet ’om maar een biertje’ hun optreden mogen afgelasten. „Ze worden vet betaald”, motiveert Freek Kaster uit Wogmeer zijn voorstem eenvoudig. Suske Vermeulen uit Medemblik verwoordt het sentiment zonder blad voor de mond te nemen: „Het zijn arrogante verwende krengen die veel te veel geld voor een waardeloos optreden vragen.”

„Het ligt eraan in welke mate”, is een anonieme reageerder wat milder gestemd. „Apparatuur hoeft uiteraard niet stuk, maar een beetje water of bier dat de lucht in wordt gegooid, zou toch moeten kunnen. Voor de gage kan er bij de zanger(es) vast wel een stomerijbezoek van af!”

Velen kijken ook naar de verwachtingen van een feestavond. „Je weet dat het er is en het gebeurt al tijden. Waarom ga je erheen, vul je je zakken en ga je dan pleite?”, vraagt Jan v.d. Meer uit Hoorn zich af. „Ga dan alleen optreden in een theater of schouwburg. Daar gebeurt het niet. Het lijkt wel een nieuwe trend: wie is het snelst verdwenen?” Dirk Roosendaal uit Enkhuizen voegt er een tip aan toe: „Je weet waar je optreedt, kent de lokale gebruiken en verdient er genoeg aan. Trek gewoon een regenpak aan!”

Kees Bouman uit Medemblik telt: „Normaal heeft 29 jaar opgetreden in West-Friesland. Bennie deed gewoon een stap opzij als er bier aankwam.” S. Koning uit Grootebroek brengt daartegenin: „We zijn hier normaal. Laat bier gooien maar in de Achterhoek blijven.”

De nieuwe stelling staat inmiddels online. Stemmen en een motivatie achterlaten kan via onderstaand formulier:

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen