Victorspeld voor Obdamse organiste Marian Boots die in 33 jaar nooit verstek liet gaan

Organiste Marian Boots glundert nadat zij de prestigieuze Victorspeld in ontvangst heeft genomen.© Foto aangeleverd

Coen van de Luytgaarden
Obdam

Organiste Marian Boots-Bleeker uit Obdam is voor haar muzikale verdiensten onderscheiden met de erespeld van de Sint Victorparochie in Obdam.

De Victorspeld wordt jaarlijks uitgereikt aan personen ’die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor de parochie’, aldus Gerda Wester van de parochieraad.

Avondwake

Marian kreeg de speld voor haar werk als organiste. Zij heeft, voor zowel Entre Deux als het Avondwake koor, als organiste de muzikale begeleiding verzorgd. ,, Als koorlid kun je nog wel eens verstek laten gaan, maar de organist moet er altijd zijn en dat was Marian dan ook, wel 33 jaar lang’’, aldus Gerda Wester.

(Tekst gaat door onder de foto)

De felbegeerde Victorspeld die uitsluitend wordt uitgereikt bij bijzondere verdienstelijkheid.© Foto aangeleverd

Afgelopen zaterdag speelde zij voor het laatst tijdens de viering samen met het koor Entre Deux onder leiding van de nieuwe dirigent Co Feld. Na afloop werd Marian tot haar grote verrassing naar voren gevraagd en werd door de voorzitter van de parochieraad Win Bijman de onderscheiding opgespeld.

De eucharistieviering kreeg sowieso een feestelijk karakter vanwege de zestigste verjaardag van pastor Bert Glorie. De voorganger werd letterlijk in de bloemetjes gezet. Want de verse pioenrozen van Ben Obdam en René Dekker vormden een toepasselijk decor in de rijkelijk versierde kerk.

(Tekst gaat door onder de foto)

Pastor Bert Glorie vierde afgelopen zondag zijn zestigste verjaardag tijdens de eucharistieviering.© Foto aangeleverd

De nieuwe dirigent Co Feld van het koor Entre Deux gaf meteen zijn visitekaartje af door pastor Glorie te eren met een grondig ingestudeerde solo 'Laudato sii, o mi Signore'. ,,Bert genoot er met volle teugen van en vormde het stralende middelpunt van de festiviteiten’’, aldus Gerda Wester.

Na afloop kregen kerkgangers de gelegenheid Bert Glorie persoonlijk te feliciteren met zijn verjaardag. Dat gebeurde in de hiervoor speciaal versierde pastorietuin.

Lees ook: Victorparochie in Obdam startklaar voor priesterwijding Bert Glorie: ’We zijn erg blij dat het zo mag blijven volgens de nieuwe beperkingen’

Al met al werd het een gezellige bijeenkomst, aldus Gerda Wester. ,,Er was koffie en thee met gebak. We hebben gezamenlijk geproost op zijn verjaardag. Iedereen wenste Bert nog heel veel gelukkige jaren toe in goede gezondheid. Wij hopen dat hij nog vele jaren in onze parochie actief blijft.’’

Twijfels

Bert Glorie werd in oktober 2020 in de Haarlemse kathedraal tot priester gewijd. Glorie is blind en in het begin waren er om die reden grote twijfels in de Obdammer parochie over diens inzetbaarheid. Maar die waren al snel als sneeuw voor de zon verdwenen nadat Glorie enkele diensten had geleid. Sindsdien is hij volledig opgenomen en ingeburgerd. ,,Parochianen in Obdam en omstreken hebben Bert volledig in hun armen gesloten’’, zei een van de parochianen in de pastorietuin waar zij genoten van het verjaardagsfeestje van de voorganger.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.