Hoorn gaat in oktober Slag op de Zuiderzee herdenken met activiteiten in de haven

De Slag op de Zuiderzee, geschilderd door Jan Theunisz. Blanckerhoff.© Foto Bureau Erfgoed gemeente Hoorn

Martijn Mak
Hoorn

De gemeente Hoorn gaat op 7, 8 en 9 oktober dit jaar de Slag op de Zuiderzee herdenken. De invulling van de viering is nog volop in ontwikkeling. Wel is duidelijk dat de activiteiten voornamelijk in het havengebied zullen plaatsvinden, met aandacht voor historie, cultuur, sport en spel.

Het project heeft de naam ’Hoorn slaat zijn slag’ gekregen en past volgens de gemeente uitstekend in het landelijke project ’De geboorte van Nederland’ en de regionale uitvoering daarvan door het Westfries Archief, het Westfries Museum en Archeologie West-Friesland. Stichting Hoorn Kunst en Cultuur heeft een subsidie van bijna 60.000 euro aangevraagd en brengt bovendien iets meer dan 25.000 euro in.

Herhaling

Het is nog niet zeker of het project uiteindelijk een structureel karakter krijgt. Wel krijgt de stichting de opdracht om te onderzoeken op welke manier dit zou kunnen. Vergelijkbare lokale feestdagen als ’Leidens Ontzet’ of ’Alkmaar Ontzet’ laten volgens het gemeentebestuur zien wat voor kansen zo’n herdenking een stad biedt. Enkhuizen viert sinds 2008 de ’Opstand en Bevrijdingh van Enckhuijsen - 21 mei 1572’.

Er wordt sowieso ingezet op een herhaling van het evenement in 2023, omdat er dan sprake is van een jubileumjaar (450 jaar geleden de Slag op de Zuiderzee, 11 oktober 1573).

In de Slag op de Zuiderzee werd op 11 en 12 oktober 1573 voor de kust van Hoorn de Spaanse vloot onder leiding van Admiraal Bossu verslagen. Met deze overwinning werd de basis gelegd voor Nederland als soeverein land. Een groot deel van Holland werd voorgoed bevrijd van een bezettende macht, waarmee de weg naar welvaart en vrijheid open lag. In Hoorn werd Nederland geboren. De viering wordt een evenement dat het verhaal van Hoorn moet verbinden met de inwoners.

Lees ook: West-Friese gemeenten trekken samen op bij viering van ’geboorte van Nederland’

Lees ook: Plannen voor boek, toneelstuk en schoollessen over historische Slag op de Zuiderzee

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen