Reizend klokkenspel promoot beiaardcultuur. Mobiel carillon van maar liefst 2800 kilo rijdt door Enkhuizen

Het reizend carillon doet zaterdag Enkhuizen aan.

Het reizend carillon doet zaterdag Enkhuizen aan.© foto aangeleverd

Lydia met haar buikspreekpop bij het reizend carillon van haar vader.

Lydia met haar buikspreekpop bij het reizend carillon van haar vader.© foto aangeleverd

1 / 2
Tanja Koopen
Enkhuizen

Het is een van de weinige rijdende carillons in de wereld en zaterdag 18 juni rijdt hij door Enkhuizen: het Bell Moods Concert Carillon

Harry Groot van de Enkhuizer Klokkenspelvereniging heeft beiaardier Boudewijn Zwart en zijn dochter Lydia uitgenodigd om de beiaardcultuur wat meer te promoten, kort voor de reeks zomerconcerten op het carillon van de Zuidertoren, die dinsdag weer beginnen.

(Tekst gaat door onder de foto)

Detail van het reizend carillon.

Detail van het reizend carillon.

Bronzen klokken

Het Bell Moods Concert Carillon is in 2003 in opdracht van Zwart vervaardigd door de Koninklijke Klokkengieterij Petit & Fritsen te Aarle-Rixtel. Het instrument heeft een totaalgewicht van 2800 kg en bestaat uit vijftig bronzen klokken. De beiaard kan in principe overal naar binnen worden gereden en is dus geschikt om binnen én buiten uitvoeringen te geven.

(Tekst gaat door onder de foto)

Beiaardier Boudewijn Zwart.

Beiaardier Boudewijn Zwart.© foto aangeleverd

Boudewijn Zwart is stadsbeiaardier in onder meer Amsterdam en Gouda, maar ook organist, pianist en componist. Hij geeft regelmatig concerten op het rijdend carillon onder de titel Bell Moods. Hij reist ermee door heel Europa.

Buikspreken

Zijn dochter Lydia is beiaardier, maar ook buikspreekster. Zij combineert dit mét het spelen op het rijdend carillon voor jong en oud in voorstellingen onder de titel Bell Theater. Zij geeft workshops en lezingen en ontwikkelt educatieve programma’s voor scholen, zoals ’bellen en het beest’.

(Tekst gaat door onder de foto)

Lydia Zwart combineert buikspreken met beiaard spelen.

Lydia Zwart combineert buikspreken met beiaard spelen.© foto aangeleverd

Het optreden met Bell Moods in Enkhuizen begint zaterdag om 10 uur met een miniconcert bij de Koepoort, waarna de tocht vervolgt door de Westerstraat, langs AH, Westerhof en de Westerkerk richting de Breedstraat.

In de middag bezoekt het gezelschap het Koperwiekplein en trekt door de buitenwijk, waarna de optredens rond 16 uur eindigen bij de Drommedaris voor een samenspel met het carillon daar.

Lees ook: Carillonseizoen Hoorn en Enkhuizen van start

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen