Marine onderschept binnen een etmaal meer dan duizend kilo cocaïne in Caribisch gebied. Vijf mensen zijn aangehouden en overgedragen aan de Amerikaanse Kustwacht

De marine onderschept meer dan duizend kilo cocaïne binnen een etmaal.© Foto Defensie

Van onze verslaggever
Den Helder

De marine heeft binnen een etmaal 1040 kilo cocaïne in beslag genomen. Dat gebeurde door het patrouilleschip Zr. Ms. Groningen in het Caribisch gebied, meldt het ministerie van Defensie.

Het marineschip onderschepte begin deze maand kort na elkaar twee snelle motorboten met drugs. Vijf mensen zijn aangehouden en overgedragen aan de Amerikaanse Kustwacht. Het vijftal wacht vervolging in de Verenigde Staten.

De van drugssmokkel verdachte opvarenden zaten op snelle motorboten in de Caribische zee. Een maritiem patrouillevliegtuig detecteerde de eerste zogenoemde go-fast. Daarop schakelde Zr.Ms. Groningen de aan boord gestationeerde MH-65 Dolphin van de US Coast Guard in. Deze helikopter dwong de boot te stoppen.

Boarding

Met een FRISC- onderscheppingsvaartuig van het patrouilleschip is vervolgens een boarding uitgevoerd. Het leidde tot inbeslagname van een eerste lading drugs en het vasthouden van de opvarenden.

(Tekst gaat door onder de foto)

De vangst betreft meer dan duizend kilo cocaïne.© Foto Defensie

De actie was nog maar net afgerond, toen de bemanning van het marineschip een tweede go-fast in het vizier kreeg. De Amerikaanse kustwachthelikopter ging er wederom op af, evenals twee FRISC’s. Het leidde tot de tweede onderschepping.

Sinds Zr.Ms. Groningen in april als stationsschip in het Caribisch gebied is ingezet, is dit de derde drugsvangst. Op 24 mei voorkwam de marine dat er driehonderd kilo cocaïne op de markt zou komen.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.