Een kijkje in de keuken van Tennet tijdens Dag van de Bouw. Aannemers stellen werkplekken open voor geïnteresseerden

Een werkplek van Tennet op het strand van Wijk aan Zee.

Een werkplek van Tennet op het strand van Wijk aan Zee.© Archieffoto Ronald Goedheer

Van onze verslaggever
IJmond

Op zaterdag 18 juni vindt de Dag van de Bouw plaats. Verschillende aannemers die voor de energieprojecten van Tennet in de IJmond bezig zijn, stellen dan hun werkterreinen open voor wie meer wil weten over wat daar zoal gebeurt.

De (toekomstige) windparken op zee worden met het landelijke elektriciteitsnetwerk verbonden in de omvangrijke projecten Hollandse Kust Noord en West Alpha. De teams van aannemers NRG, Croonwolter&dros en Jan de Nul (JLC) staan tijdens de Dag van de Bouw klaar om meer te vertellen over ’de uitvoering van dit bijzondere en complexe project binnen de energietransitie’.

NRG verzorgt de aanleg van de landkabels, JCL de aanleg van de zeekabels en Croonwolter&Dros de installaties van het nieuwe transformatorstation in Beverwijk. Tussen de werkterreinen is een fietsroute ingericht. Daarnaast zal er voor mensen die slecht ter been zijn, een pendelbusje rijden tussen de verschillende werklocaties.

Velsertraverse

Op de Velsertraverse in Velsen-Noord is aannemer NRG bezig met de voorbereiding voor de kabeltrek. Tijdens de Dag van de Bouw worden daar verschillende kraampjes ingericht. Aan de hand van filmpjes en toelichtingen laat de aannemer zien wat er zoal gedaan wordt en al gedaan is in de omgeving om de kabels op land aan te leggen.

De treklieren die zijn ingezet om de kabels door de in de grond aangebrachte buizen te trekken, zullen op de Velsertraverse te zien zijn. Speciaal voor kinderen is er een stand met proefjes, en ze kunnen deelnemen aan een prijsvraag waarbij een persoonlijke rondleiding te winnen valt.

Tussenwijck

Bij Tussenwijck aan de Zeestraat in Beverwijk werkt aannemer Croonwolter&dros op het terrein van het nieuwe transformatorstation. Een speciale looproute biedt de kans om dit bouwterrein te bezoeken. Bij het naastgelegen informatiecentrum kunnen kinderen zelf stroom maken en zijn er andere activiteiten te doen, zoals een springkussen.

Strand

Op het strand bij Heemskerk en in Wijk aan Zee is aannemer Jan de Nul (JLC) de komende tijd bezig om de vier zeekabels aan te leggen. Een bijzondere klus, waarvoor een hele vloot aan bijzonder materieel wordt ingezet, waaronder de unieke kabellegmachine Moonfish. Het Infopunt biedt behalve uitleg ook een goed uitzicht op de werkzaamheden.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen