Fusieclub ZVC’22 begint als derdeklasser, FC Zaandam in nacompetitieduel tegen Olympia Haarlem na rust overlopen

Lars van Vliet is gevaarlijk in een fase dat FC Zaandam nog volop hoop had op een goede afloop.© Foto Ronald Goedheer

Kees Klinkenberg
Zaandam

ZVC’22 begint haar bestaan in de derde klasse. FC Zaandam, dat met Zaanlandia samensmelt tot de nieuwe club, werd zaterdag na rust overlopen door Olympia Haarlem en degradeerde daarmee naar de derde klasse.

Bij het laatste fluitsignaal van het duel in de eerste ronde van de nacompetitie stapten de spelers van FC Zaandam teleurgesteld, maar ook gelaten van het veld. Afscheidnemend voorzitter Jeroen Olthof ving de voetballers op, maar slaagde er niet in hen op te beuren. Hoeveel van de spelers volgend seizoen actief zijn voor ZVC’22 wordt donderdag duidelijk als de overschrijvingstermijn is gesloten. Maar volgens de wandelgangen zoeken veel van hen hun heil elders.

Voor trainer Serdar Öztürk kwam de klap hard aan. De ploeg kende een hele zwakke start van het seizoen, wat leidde tot het ontslag van trainer Patrick Huisman. Öztürk, tot dat moment aanvoerder van de ploeg, nam de functie over en onder zijn leiding zette de ploeg een eindsprint in. Directe degradatie werd voorkomen, maar de veilige zone bleek te ver weg, met als gevolg dat het vege lijf via de nacompetitie gered moest worden.

Öztürk was vol goede moed, maar zag zijn ploeg tegen Olympia Haarlem in de tweede helft ver wegzakken. ,,In de eerste helft vond ik ons de betere ploeg. Maar in de tweede helft was het geloof, na de te snelle 0-1, ineens weg. Mentaal waren we niet in staat om die tegenslag te verwerken en het tij te keren.’’

Op het verder desolaat ogende sportpark was er zaterdag sprake van goede belangstelling. Vooral het gehalte oud-ZFC (één van de clubs waaruit FC Zaandam is ontstaan) was hoog. Langs de lijn klonken de verhalen uit tijden ’dat alles beter was’. ,,Dit soort voetbal hebben wij nooit gespeeld’’, was een tekenende opmerkingen.

In de week voorafgaand aan de start van de nacompetitie was de selectie op de training verre volledig. Een enkeling werd gespaard, anderen hadden andere verplichtingen. Zaterdag kreeg Öztürk ook nog eens te maken met te afmeldingen vanwege ziekte. Met als gevolg dat de trainer flink moest improviseren.

Desondanks was FC Zaandam in de eerste helft de bovenliggende partij. Al in de eerste minuut kreeg David Zwiebel een goede kans om zijn ploeg op voorsprong te schieten, maar de treffer bleef uit.

De Zaandamse aanhang maakte zich op voor een leuke tweede helft, maar vamaf de start van de tweede 45 minuten leek er een grauwsluier over het team te hangen. Olympia Haarlem oogde frisser en nadat Hugo ter Hedde uit een vrije trap van zo’n twintig meter de bezoekers aan de leiding had gebracht was de thuisploeg de weg volledig kwijt.

Een prachtige solo van Lionel Frederik leidde in de zestigste minuut tot 0-2 en even later bracht Max Ossendrijver met een kopbal de stand op 0-3. Daarmee zakte het kleine beetje moed dat nog aanwezig was in het Zaandamse kamp definitief in de schoenen. Dat het uiteindelijk uit een combinatie tussen Emmanuel Kouassi en Amine Bouzaouad ook 0-4 was alleen nog interessant voor de statistieken.

In de slotfase kregen Cerezo Hartgers en Chayo Leito nog mogelijkheden om de eer te redden, maar ook dat kleine succesje bleek de thuisclub niet gegund.

FC Zaandam: Witlam, Van Vliet, Scheeper (Clement), Raji, Klein Reesink (Asaipilliah), El Abbassi, Steenkamp, Zwiebel (Leito), Hartgers (Molenaar), Hartgers (Cairo), Nguijen.

voetbal nacompetitie

tweede/derde klasse

FC ZaandamO. Haarlemx-x

52. Ter Hedde 0-1, 60. Frederik 0-2, 66. Ossendijver 0-3, 76. Bouzaouad 0-4.

Meer nieuws uit Sport Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen