Verdronken honden uit gezonken motorboot geborgen

Een bergingsschip bezig met het omhoog hijsen van het gezonken zeiljacht voor de kust van Andijk.

Een bergingsschip bezig met het omhoog hijsen van het gezonken zeiljacht voor de kust van Andijk.© foto Rijkswaterstaat

Martin Menger
Andijk

Rijkswaterstaat heeft na de berging van de motorboot die voor de kust van Andijk is gezonken ook de twee verdronken honden teruggevonden.

Daarmee is het drama voor de eigenaren uit Groningen, die zaterdag in de problemen kwamen, nu ook afgerond. Direct na hun redding vanaf het gezonken schip werd al duidelijk dat de KNRM in Andijk op dat moment niets voor de dieren kon doen. „We zijn erg blij dat Rijkswaterstaat dit ook aan ons heeft laten weten”, aldus Menno Bentzema, schipper van de reddingboot in Andijk.

De viervoeters zijn door de bergers aangetroffen in de motorboot. De eigenaren, afkomstig uit Groningen, hadden het schip die zaterdagochtend gekocht in de jachthaven van Andijk. Zij wilden met de nieuwe aanwinst oversteken naar Urk, om van daaruit via het binnenwater de nieuwe thuishaven op te zoeken.

Straffe wind

Door de straffe wind en felle golfslag ging het onderweg mis. Terwijl er nog telefonisch contact was met de kustwacht werd al duidelijk dat het zeilschip zoveel water maakte dat de reddingboot heel snel moest komen. Het schip zonk snel en de drie opvarenden stapten overboord.

(Tekst gaat door onder de foto)

De wachtende ambulance bij de terugkomst van de reddingsboot in Andijk, zaterdagmiddag.

De wachtende ambulance bij de terugkomst van de reddingsboot in Andijk, zaterdagmiddag.© foto KNRM

Zij werden door de reddingboot uit het water opgepikt. Op dat moment bleek het tot afgrijzen van de opvarenden en de redders onverantwoord om nog te proberen de honden te redden.

Enkele dagen na de redding ontfermde Rijkswaterstaat zich over de berging. Pas toen werd het lot van de honden bevestigd.

Lees ook: Twee honden vermist na schipbreuk op IJsselmeer, drie opvarenden gered

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen