102-jarige Toos Doves-Hoogesteger is nog altijd even ijdel: mooie kleren, nagels in de lak en wekelijks naar de kapper

De 102-jarige met haar dochter Sita.© Foto RedMouse

Winnie van Galen
Den Oever

Ze zou nog graag eens de quickstep dansen, maar dat zit er niet meer in. Het fysiek van Toos Doves-Hoogesteger die zaterdag 102 is geworden, laat dat niet meer toe.

Met paard en wagen arriveerde het gezin waarin de jarige opgroeide vanuit Zeeland in Anna Paulowna. 1926 was het toen. Er was in die tijd veel armoede en de vader van Toos kon in de kop van Noord-Holland aan de slag. Op veertienjarige leeftijd ging ze in dienst als hulp in de huishouding, onder meer bij een huisartsenpraktijk in Alkmaar. Later werkte ze als serveerster bij meerdere horecazaken in Hippolytushoef en stond ze in die plaats in een kledingwinkel. Ze trouwde met Cees Doves die enige tijd wethouder was in de toenmalige gemeente Wieringen en 21 jaar geleden overleed. Samen kregen ze een dochter.

Regie

De 102-jarige Toos Doves-Hoogesteger met links haar dochter Sita Lont-Doves en rechts de aangetrouwde kleindochter Wanda Lont-Smit.© Foto RedMouse

Tot een maand voordat ze 101 werd, woonde de jarige nog zelfstandig in Hippolytushoef. Daarna verhuisde ze naar zorgcentrum Kapellehof in Den Oever. Ze heeft nog een zus, die tien jaar jonger is.

Volgens haar aangetrouwde kleindochter Wanda Lont-Doves heeft de 102-jarige de regie over haar leven nog altijd stevig in handen en is ze nog even ijdel als vroeger. Altijd mooi gekleed, nagels in de lak en het haar fraai in model vanwege een wekelijks bezoek aan de kapper. Haar hoge leeftijd heeft geleid tot veel aandacht van lokale media. Daarop gewezen door haar familie grapte Toos: ’Als er maar geen aanzoek komt.’

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.