Na zomer meer bekend over appartementen aan Van Balenstraat in Purmerend, maar buurt loopt nu al te hoop tegen plannen

Een van de te slopen bungalows aan de Van Balenstraat.© Foto Cyclomedia

Robert Jan van der Woud
Purmerend

Er komt pas na de zomer meer duidelijkheid over plannen om enkele bestaande bungalows aan de Van Balenstraat in Purmerend te vervangen voor nieuwbouwwoningen. In de buurt is onrust ontstaan over de bouwplannen, omdat woningcorporatie Intermaris er appartementengebouwen zou willen neerzetten.

De gemeente Purmerend erkent in een brief aan de omwonenden dat er sprake is van nieuwbouwplannen. ,,Eerder dit jaar heeft Intermaris gesprekken gevoerd met een aantal bewoners uit de Van Balenstraat. De aanleiding voor die gesprekken was hun voornemen om een deel van de bestaande woningen te vervangen door nieuwbouw.’’

Het gaat om negen bungalows in de straat, die eigendom van de corporatie zijn. Vanwege onder meer de technische staat van de bungalows kunnen die het beste gesloopt worden om plaats te maken voor nieuwbouwwoningen. ,,Intermaris heeft zich daarom tot de gemeente gewend om te onderzoeken of deze woningen vervangen kunnen worden door nieuwbouw”, aldus de bewonersbrief. ,,De gemeente ziet mogelijkheden voor nieuwe appartementen op deze locatie.”

Verkennende fase

Maar de plannen bevinden zich nog in een ’verkennende fase’. ,,De gemeente en Intermaris onderzoeken eerst welke uitgangspunten van belang zijn voor deze ontwikkeling. Het gaat dat dan bijvoorbeeld over de hoogte van de nieuwe bebouwing, de benodigde parkeerplaatsen en de afstemming met de naastgelegen woningen.”

Intermaris vond het wel netjes om in een vroeg stadium al contact op te nemen met de direct omwonenden.

Lees ook: Huizenprijzen ook in volkswijk door het dak: worden lage inkomens de buurt uit verjaagd?

,,Als er meer duidelijk is over de uitgangspunten gaan Intermaris en gemeente daarover graag met u in gesprek’’, schrijft de gemeente. Maar voor bezwaarschriften is het nu nog te vroeg, ’aangezien er geen concreet bouwplan is en de gemeente ook nog niet heeft besloten om hier nieuwbouwwoningen te laten bouwen’. ,,Na de zomer nodigen we u uit voor een informatiebijeenkomst.” Dan zijn de plannen ver genoeg gevorderd om informatie te delen met de buurt.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.