Zelenski uit aards materiaal van kunstenares Judith Dubois gaat voor drieduizend euro onder de hamer

Judith Dubois, met op de achtergrond links de portretten van Volodimir Zelenski en Marina Ovsjannikova.© Foto Marcel Molle

Hans Swierstra
Broek in Waterland

Het door Judith Dubois gemaakte kunstwerk van de Oekraïense president Volodimir Zelenski is voor drieduizend euro onder de hamer gegaan.

Het portret, volledig vervaardigd uit aardse materialen, maakte de afgelopen weken deel uit van een tentoonstelling van Dubois’ werk in de Broeker Kerk. Zowel de beeltenis van Volodimir Zelenski (op de expositie ’op z’n Oekraïens’ Volodymyr Zelensky genoemd) als die van Marina Ovsjannikova (die een Russische journaaluitzending onderbrak met haar protest) was te koop voor het goede doel.

(Tekst gaat door onder de foto)

Volodimir Zelenski, zoals Judith Dubois hem portretteerde.© Archieffoto Marcel Molle

Op de president was aanvankelijk 2500 euro geboden door een Amstelveense kunstverzamelaar en een toevallige passant maakte daar afgelopen weekeinde 2700 van. Daar ging de eerste bieder op de slotdag met driehonderd euro overheen, waarna hij de nieuwe eigenaar werd. De koper heeft zelf in de Oekraïense hoofdstad Kiev gewoond en zijn vrouw is uit het land afkomstig.

(Tekst gaat door onder de foto)

Beide kunstwerken zijn inmiddels ingelijst.© Foto Judith Dubois

De opbrengst gaat naar ’Stichting De Leeuw Kyiv’. Deze stichting, waarin Nederlandse ondernemers die door de oorlog Oekraïne hebben moeten verlaten hun krachten hebben gebundeld, is volledig gericht op humanitaire hulp.

Lees ook: Judith Dubois portretteert oude en nieuwe helden: ’Voor Zelensky komen de aarde en het zand uit Polen en van de Zwarte Zee’

De expositie ’Oude en Nieuwe Helden van (de) Aarde’ is een groot succes geweest. ,,Ik kreeg zó veel lovende reacties. Veel bezoekers waren zwaar onder de indruk’’, aldus Dubois, die hoopt dat ook haar werk van Marina Ovsjannikova nog door iemand wordt gekocht. Dan gaat er immers nog meer geld naar het goede doel.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.