’Fittest woman of the Netherlands’ Linda Keesman kijkt terug op mooie EK’s crossfit én gewichtheffen

Keesman stond een week eerder nog op het EK crossfit.© Foto Karim Safar

Lisa Deen
Andijk

Voor Linda Keesman vlogen de afgelopen weken voorbij. Ze werd elfde tijdens het EK crossfit en mag zich ’Fittest Woman of the Netherlands’ noemen. Daarnaast debuteerde de Andijkse vorige week met een dertiende en veertiende plek bij het EK gewichtheffen.

„Ik kijk er heel positief op terug. Omdat mijn focus echt bij het crossfit ligt, haal ik uit die prestatie de meeste voldoening. Daar heb ik boven verwachting gepresteerd”, zegt ze.

Toen Keesman in 2016 in Andijk met crossfit begon, had ze nooit verwacht dat ze met de Europese top mee kon strijden. „Destijds hoopte ik ooit een pull-up te kunnen. Een barbell had ik zelfs nog nooit aangeraakt. Nu sta ik met crossfitters op de wedstrijdvloer die een inspiratie voor me waren toen ik begon. Heel vet.”

Haar ontwikkeling kwam tijdens de coronapandemie in een stroomversnelling terecht. „Er was tijdens de lockdown weinig te doen en wat ik het meeste miste was trainen. Pas toen kwam ik erachter hoe belangrijk de sport voor me is.”

Ze besloot haar fietsenstalling om te bouwen tot mini-gym en ook het balkon van haar appartement in Amsterdam werd omgetoverd tot sportplek. In haar woonkamer staan een fiets- en roeiapparaat. „Uiteindelijk was die lockdown zo erg nog niet. Ik wilde de tijd benutten om beter te worden.”

Yoeri Pegel

Om die reden was ze vier jaar geleden al een samenwerking met Yoeri Pegel, die ook als ’Head of Strength’ bij Ajax werkt, gestart bij Vondelgym. „Ik had geen coach en wilde serieuzer te werk en in alle onderdelen beter worden. Van Yoeri had ik via Instagram het een en ander gezien. Hij leek me de beste coach en daarom stuurde ik hem een berichtje. Na een gesprek zei hij: ’denk er een weekje over na’. Maar ik was er meteen al over uit. Ik wilde met hem werken.”

Van die keuze heeft ze nog altijd geen spijt. „Mede door hem word ik steeds beter. Hij weet heel veel en is altijd bereid meer te leren. Daarnaast begrijpen we elkaar heel goed en vertrouw ik zijn programmering en coaching volledig.” Samen focussen ze zich nu op het EK crossfit in 2023. „Ik wil alles op alles zetten om daar beter te zijn dan dit jaar. Ik heb mijn plafond nog niet bereikt. Wat houdt me nog tegen?”

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen