Eerste drugsvangst van patrouilleschip sinds terugkeer in Caribisch gebied. Driehonderd kilo cocaïne onderschept

De onderschepte motorboot.© Foto Defensie

Casper Duin
Den Helder

Het marineschip Zr.Ms. Groningen heeft op volle zee het transport van een lading van driehonderd kilo cocaïne onderschept.

In de Caribische Zee stopte het patrouilleschip een zogenoemde go-fast (snelle motorboot). Een patrouillevliegtuig van de Kustwacht Caribisch gebied had de go-fast met vier opvarenden ontdekt ten noordwesten van Aruba. Hierop werd de boordhelikopter van het stationsschip ingeschakeld, momenteel een helikopter van de Amerikaanse kustwacht. Toen de motorboot niet reageerde op stopsignalen werden waarschuwingsschoten afgevuurd. Daarop gaven de opvarenden zich over.

Met behulp van twee snelle onderscheppingsvaartuigen (FRISC’s) zijn de opvarenden aangehouden. De opvarenden en de drugs zijn vervolgens overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht voor vervolging in de Verenigde Staten.

(Tekst gaat door onder de foto)

© Foto Defensie

Het is de eerste drugsvangst sinds de Groningen in april 2022 weer actief is als stationsschip in het Caribisch gebied voor onder meer antidrugsoperaties. De vangst vond plaats op 24 mei, maar is vanwege het onderzoek pas recent bekendgemaakt.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.