’Andere Frieslanden hebben hun cultuur beter beschermd dan wij’

Deelneemsters in Noord-Friese klederdracht.

Deelneemsters in Noord-Friese klederdracht.© Aangeleverde foto

Martin Menger
Obdam

Of het gebied West-Friesland nog herkenbaar is in de verzameling van de andere ’Frieslanden’ in Nederland en het noorden van Duitsland? Bijna niet, weten Tom en Gerda Wester uit Obdam. „Ze doen daar veel meer aan het behoud van de streektaal en cultuur dan hier.”

Zij zijn samen met Ben en John Wester en Netty Zander uit Schagen naar de 21e ontmoeting van de Friese landen geweest, die op het Duits eiland Helgoland wordt gehouden. De samenkomst wordt eens per drie jaar door de inter-Friese raad verzorgd, met een zogenaamde ’droapen’. Volgens Tom Wester is de regio West-Friesland een relatief jonge loot aan de stam bij het overleg dat al sinds 1962 wordt gehouden.

De eerste contacten ontstonden in 2017, toen de Jongfryske Mienskip naar deze regio kwam om meer op te steken over de slag bij Vronen. Deze vond plaats in 1297 en zorgde ervoor dat de relatief zelfstandige West-Friezen werden onderworpen door het graafschap Holland.

Butjadingen

Maar wat heeft West-Friesland bij een bijeenkomst te zoeken over de oorsprong en het behoud van de Friese cultuur? „Omdat onze regio wel degelijk lang geleden deel uitmaakte van het grote Friesland uit de middeleeuwen”, zegt Wester. „Butjadingen, Noord-Friesland, het Saterland: het zijn allemaal vergelijkbare regio’s. De eigenheid van bijvoorbeeld de streektaal is in deze gebieden wel beschermd.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Tom Wester: ,,De andere Frieslanden hebben hun cultuur beter beschermd dan wij in West-Friesland.”

Tom Wester: ,,De andere Frieslanden hebben hun cultuur beter beschermd dan wij in West-Friesland.”© Foto Mediahuis/West-Friesland

Vooral het feit dat de verschillende streektalen in bijvoorbeeld Duitsland wel een formele, beschermde status hebben, valt erg in de smaak. De leden van het Westfries Genootschap kijken met een zekere afgunst naar de subsidies die er bijvoorbeeld zijn voor die talen, „Het wordt dus ook als belangrijk gezien dat het Friese cultuurgoed zoals de klederdracht, muziek en dans in stand blijft”, stelt Wester.

Opleving

Als voorbeeld noemt hij het feit dat in de regio Noord-Friesland de streekeigen klederdracht nagenoeg was verdwenen. „Dat is daar wel serieus opgepakt en je ziet dat het tot een opleving is gekomen”, aldus Gerda Wester. „Niet dat ze daar elke dag in hun streekdracht lopen, maar ze dragen het steeds vaker op zondag als ze naar de kerk gaan.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Ook de West-Friese delegatie danste mee op Helgoland.

Ook de West-Friese delegatie danste mee op Helgoland.© Aangeleverde foto

In kringen van de inter-Friese Raad wordt met West-Friesland in de eerste plaats de huidige provincie Friesland gezien. „Dus het is ook voor hen even wennen dat er ook nog een écht West-Friesland bestaat”, lacht Tom Wester. „Er zijn wel degelijk overeenkomsten in de taal en cultuur, hebben we ontdekt. ”

Belangrijker is voor hem dat in de andere Frieslanden met steun van de overheid wel iets wordt gedaan aan de eigen cultuur. „Als je kijkt naar ons eigen West-Friesland, dan zie je dat het hier praktisch al is verdwenen. De provincie hecht niet eens aan het belang van het behoud van het Westfriese dialect. Dus er is in dat opzicht voor ons nog heel veel te winnen.”

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.