Bekende Amsterdamse crimineel Sjaak B. werd vorige week opgepakt in Rijsenhout

© Archieffoto Michel van Bergen

John van den Heuvel
Rijsenhout

Een van de vier mannen die vorige week werden opgepakt in verband met een grote wapenvondst in Rijsenhout, is de bekende en beruchte Amsterdamse beroepscrimineel Sjaak B.

Hij wordt door politie en justitie gezien als een van de kopstukken van de zogenoemde polderpenoze en kwam de afgelopen jaren steevast in beeld bij grote onderzoeken naar georganiseerde misdaad. Hij heeft in de ogen van het Openbaar Ministerie ook connecties met de Mocromaffia.

Sjaak B. wordt gezien als de ’wapenmeester’ van de Amsterdamse onderwereld en in 1994 veroordeeld wegens doodslag in een café in Badhoevedorp. Hij was zelf doelwit van een aanslag in januari 2015. B. zat toen in een restaurant in Panama, waar hij van achteren door zijn hoofd werd geschoten.

B. raakte zeer zwaar gewond maar overleefde de moordaanslag. Na maandenlang verblijf in ziekenhuizen moest hij in Nederland terecht staan in het Passage-proces, onder meer op verdenking van het plegen van een aanslag op Heineken-ontvoerder Cor van Hout.

Exact dezelfde dag

Uiteindelijk werd B. veroordeeld tot 5,5 jaar zelf voor wapenhandel. Cor van Hout werd op 24 januari 2003 geliquideerd in Amstelveen. De aanslag op B. was op exact dezelfde dag, maar dan twaalf jaar later. De politie houdt nog altijd rekening met een wraakactie voor de moord op Van Hout, maar sluit ook niet uit B. in Panama werd neergeschoten in een conflict over cocaïnehandel.

De politie kwam Sjaak B. eind 2021 opnieuw op het spoor dankzij berichten uit gekraakte pgp-telefoons van het platform Sky ECC. Na onderzoek kwam een loods in Rijsenhout in beeld als locatie waar mogelijk vuurwapens lagen opgeslagen. Op maandag 30 mei volgde een inval, waarbij een grote hoeveelheid wapens werd aangetroffen. Het gaat om automatische- en zogeheten sniperwapens en explosieven.

Ook vond de politie een cocaïnewasserij met veel chemicaliën en een aantal kilo’s coke en amfetamine. Alle verdachten zijn voorgeleid aan de rechter commissaris.

Lees ook: Sniperwapens en explosieven: politie doet grote wapenvondst in Rijsenhout, vier mannen aangehouden

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen