Vogelgriep? Meer dan honderd verzwakte en dode grote sterns op Texel

De grote sternkolonie bij de Petten.© Foto René Pop

Marja van Spaandonk
Den Hoorn

Er zijn op Texel en in de Putten bij Petten opvallende aantallen ernstig verzwakte en dode grote sterns gesignaleerd.

In de Mokbaai, op het zuidelijke deel van het eiland, zijn al meer dan honderd dode sterns aangetroffen. De vogels daar zijn vermoedelijk verzwakte vogels, die het geweld en rumoer van de kolonie in de Petten (Texel) willen ontvluchten.

,,Mogelijk is er sprake van een uitbraak van vogelgriep in de kolonie bij de Petten’’, zegt boswachter Mariette Smit. ,,Rondom de kolonie van de grote sterns bij het Wagejot zijn er gelukkig nog geen signalen van ongewone sterfte.’’ En dat ondanks het feit dat er veel uitwisseling is tussen alle kolonies in Nederland. Ze gaan regelmatig bij elkaar op bezoek.

Onderzoek

Een zieke grote stern.© Foto René Pop

Ook in Schotland en Frankrijk zijn meldingen van sterfte onder grote sterns. Voor de op Texel gevonden dode sterns is er nog geen bevestiging dat vogelgriep de oorzaak is van de sterfte. Eerder deze week is een aantal vogels ingestuurd voor onderzoek. In de loop van volgende week zullen de resultaten bekend zijn over de oorzaak van de sterfte.

(Tekst gaat door onder de foto)

Een dode grote stern.© Foto aangeleverd

Boswachter Jerome van Abbevé uit De Waal legt uit dat bij vogelgriep bij de vogels verschijnselen waargenomen kunnen worden als: versuft liggen, ongecontroleerde bewegingen, met de kop knikken of rondjes draaien met de kop scheef. De verzwakte grote sterns liggen voornamelijk heel stil weggedoken en zijn ernstig vermagerd. ,,Om het risico op besmetting zo klein mogelijk te houden is daarom het dringende advies dode of zieke vogels niet zelf aan te raken en op te rapen.’’

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.