’Bezuinigen op veiligheid is niet de juiste weg.’ VVD Castricum maakt zich grote zorgen over het afschalen van brandweerkorpsen

Oscar Spaans
Castricum

Door bezuinigingsplannen van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord dreigen verschillende brandweerkorpsen te worden gereduceerd tot tandeloze organisaties.

VVD-fractievoorzitter Rob Dekker heeft middels een brief aan de bel getrokken bij het Castricumse gemeentebestuur.

,,De VVD snapt dat er keuzes moeten worden gemaakt, geld is niet oneindig’’, schrijft hij. ,,Schaalvoordelen inkoop, minder leidinggevende functies, minder vergaderen, minder meldkamers, enzovoorts. Bezuinigen op veiligheid of het veiligheidsgevoel van mensen is niet de juiste weg.’’

Afgeschaald

Als de bezuinigingsplannen van de veiligheidsregio doorgaan, worden de korpen van Limmen en Akersloot afgeschaald tot zogenaamde ’First-Responders’. ,,Hopelijk zitten u of onze inwoners aldaar niet beklemd in hun voertuig, of staan ze nog in een brandende woning, want de korpsen mogen toekijken, of alleen van buitenaf blussen terwijl ze wachten op collega’s uit de regio met langere aanrijtijden’’, aldus Dekker.

De VVD-fractie stelt voor om zo spoedig mogelijk een avond te beleggen met de brandweerkorpsen van Limmen, Akersloot en Castricum, en met inwoners van de gemeente, vertegenwoordigers van de veiligheidsregio en de gemeenteraad.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.