Utrechtse ouderen met alleen aow vanaf september gratis met bus en tram; Provinciale proef duurt een jaar

Utrechtse ouderen met alleen een aow-tje kunnen vanaf september gratis met de bus.

Utrechtse ouderen met alleen een aow-tje kunnen vanaf september gratis met de bus.© archieffoto caspar huurdeman

Eric Lorier
Soest, Baarn

Ouderen in de provincie Utrecht die aangewezen zijn op een aow-uitkering mogen vanaf september een jaar lang gratis met de bus. De proef met gratis regionaal openbaar vervoer is bedoeld om ouderen met een krappe beurs meer bewegingsvrijheid en kansen om sociale contacten aan te knopen te geven. Vervoerders Syntus en U-OV doen mee met de actie die loopt tot eind 2023.

De proef met gratis ov - behalve de bus doet ook de tram mee - is bedoeld voor ouderen die de aow-leeftijd hebben bereikt, wonen in de provincie Utrecht en voor honderd procent zijn aangewezen op hun aow-uitkering zonder aanvullend pensioen. Iedereen die voldoet aan deze voorwaarden en zich heeft aangemeld ontvangt een gratis ov-abonnement dat op hun persoonlijke OV-chipkaart wordt geladen. Met deze pas is het mogelijk om in de gehele provincie Utrecht gratis gebruik te maken van het ’Dal Vrij Provincie Utrecht-reisproduct’. Daarmee kan men op doordeweekse dagen na negen uur gratis reizen met bus, tram en buurtbus in de provincie Utrecht. In het weekend en op officiële feestdagen is de gehele dag gratis reizen mogelijk.

De provincie Utrecht en de vervoerders U-OV en Syntus Utrecht komen nog met een informatiecampagne om breed bekendheid te geven aan de actie. Op de campagnesite komt meer informatie over hoe men zich voor deze actie kan aanmelden. De actie met gratis reizen wordt mogelijk gemaakt met een financiële bijdrage door de provincie Utrecht van 1,3 miljoen euro.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen