KLM mag nieuwe piloten niet vragen naar vaccinatiestatus

© ANP

ANP
SCHIPHOL

KLM mag niet naar de vaccinatiestatus van nieuwe piloten vragen. Dat heeft het gerechtshof van Amsterdam bepaald. Volgens de rechter ontbrak onder andere de operationele noodzaak voor een dergelijk besluit.

Pilotenbond VNV wilde van de rechter weten of KLM de regels overtreedt nu het alleen nog maar gevaccineerd vliegend personeel aanneemt. De vaccinatieplicht tegen corona zou ook indruisen tegen eerdere afspraken met de maatschappij.

De rechter oordeelde dat de handelswijze van KLM in de sollicitatieprocedure onterecht inbreuk pleegt op de persoonlijke levenssfeer van kandidaten. Volgens VNV valt in de uitspraak verder te lezen dat KLM deze praktijken direct moet beëindigen onder straffe van een dwangsom van 100.000 euro per overtreding.

KLM meende op zijn beurt dat het met de vaccinatie-eis voor nieuw personeel geen regels overtreedt. Daarmee zou ook geen sprake zijn van discriminatie. Daar ging de rechter dus niet in mee. KLM zegt in een reactie de uitspraak te bestuderen.

De bond geeft ondertussen aan dat in de toekomst, als KLM aantoonbaar kan maken dat er wel operationele problemen ontstaan door reisrestricties van personeel, er gesproken kan worden over oplossingen. Maar die mogen geen disproportionele inbreuk hebben op de rechten van vliegers en kandidaat-vliegers, aldus VNV.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen