Sniperwapens en explosieven: politie doet grote wapenvondst in Rijsenhout, vier mannen aangehouden

© Michel van Bergen

ANP
RIJSENHOUT

In een loods in Rijsenhout heeft de politie maandag een grote hoeveelheid wapens, waaronder automatische en zogeheten sniperwapens, en explosieven aangetroffen. Een aangrenzende loods bleek in gebruik te zijn als cocaïnewasserij. Vier mannen zijn aangehouden op verdenking van overtreding van de Opiumwet, de wet Wapens en Munitie en witwassen, meldt de Amsterdamse politie.

De verdachten, 30, 35, 51 en 52 jaar oud uit Amsterdam, Diemen en Rijsenhout, zijn op dezelfde dag aangehouden. De rechter-commissaris heeft donderdag besloten dat de voorlopige hechtenis van de 52-jarige verdachte uit Rijsenhout wordt geschorst. De drie andere verdachten blijven in ieder geval nog veertien dagen vastzitten. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

De recherche kreeg drie van de verdachten al in november in beeld aan de hand van berichten van het platform Sky ECC, dat in maart 2021 offline is gehaald door de Nederlandse autoriteiten. De opsporingsdiensten kregen hierdoor toegang tot miljoenen versleutelde berichten van criminelen.

(Tekst gaat door onder foto)

© Michel van Bergen

Na uitgebreid onderzoek kwam de loods in beeld als mogelijke locatie waar een partij vuurwapens lag. Na de vondst van de naastgelegen cocaïnewasserij is de vierde verdachte, uit Rijsenhout, opgepakt. Op het terrein stond ook nog een auto, die vermoedelijk was gestolen.

De politie heeft de wapens en explosieven in beslag genomen en de wasserij, waar zeer veel chemicaliën en een aantal kilo's cocaïne en amfetamine lagen, ontmanteld.

Lees ook: Agenten in kogelwerende vesten bewaken onderzoek in pand Rijsenhout

© Michel van Bergen

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen