Gemeente laat 156 zieke iepen in Wijdenes eerst onderzoeken

De iepen omzomen nu de Lekerweg als een groene oase.© Foto Mediahuis / Cees Beemster

Cees Beemster
Wijdenes

Het is nog geen uitgemaakte zaak dat de 156 zieke iepen langs de Lekerweg in Wijdenes tegen de vlakte gaan. Drechterland laat de bomen namelijk eerst nog onderzoeken door een extern adviesbureau.

Het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier wil de 156 iepen kappen omdat ze ziek zijn. Het schap heeft hiervoor op 20 april een kapvergunning aangevraagd bij de gemeente. Het gaat om alle 156 bomen op de Lekerweg op het deel tussen de Hogeweg en de Middenweg.

’Doordat het wortelstelsel onvoldoende is ontwikkeld, zijn de bomen instabiel en is er een risico dat ze zorgen voor een onveilige situatie’, verklaarde de gemeente eerder. ’Na het omvallen van een boom door de storm in januari heeft het hoogheemraadschap uitvoerig onderzoek uitgevoerd naar de staat van de bomen. Daaruit blijkt dat ook het wortelgestel van de andere bomen niet sterk genoeg is.’

Toch is nu nog steeds niet zeker of de bomen daadwerkelijk verdwijnen. Gemeentewoordvoerder Anouk Bosgoed: „Naar aanleiding van de kapaanvraag van het hoogheemraadschap heeft Drechterland een extern adviesbureau ingeschakeld om een nader en onafhankelijk onderzoek te laten uitvoeren naar de bomen. Dit wordt momenteel met het hoogheemraadschap besproken.”

Lees ook: Lekerweg in Wijdenes wacht kaalslag na omgevallen boom

Lees ook: Wijdenesser vrouw legt schadeclaim omgevallen iep bij hoogheemraadschap: ’Ik had nog zo gewaarschuwd dat deze bomen slecht zijn’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen